Planul ”M”. De Ce va amâna Băsescu desemnarea premierului până în 30 decembrie
DeCeNews a prezentat scenariul taberei prezidențiale, care va împinge data nominalizării spre 29-30 decembrie. Traian Băsescu speră ca între timp să apară disensiuni în USL, care să șubrezească poziția lui Victor Ponta. O suspendare în ajunul Revelionului poate fi prezentată drept lovitură de stat aliaților euro-atlantici, similară celei din iulie, când procesul a început odată cu vacanța instituțiilor europene. Parlamentarii europeni ar fi în concediu, iar la CE ar urma să acționeze Barroso și Reding, aliații din PPE.
În plus, Traian Băsescu se teme de manifestațiile de protest din țară. Repetarea unor mișcări de stradă asemănătoare celor din ianuarie 2012, în contextul unui vot masiv anti-Băsescu, în vară, și anti-PDL, la parlamentare, l-ar lăsa fără nicio susținere externă.
Un ziar portocaliu trage astăzi un semnal de alarmă, denunțând pregătirile USL pentru ”o regie cu violențe de stradă”, cu scopul de a pune presiune pe Traian Băsescu. ” USL va miza pe Blocul Național al Revoluționarilor din România – 1989, condus de Dorin Lazăr Maior. Un personaj care în această vară a fost avansat de către Comitetul executiv al PSD în funcția de secretar executiv al acestui partid, însărcinat cu probleme ale revoluționarilor”, scrie Curentul.
Organizația lui Maior vrea să organizeze, în 13 decembrie, un marș de protest pe traseul Palatul Parlamentului - str. Uranus - str. Știrbei Vodă, și un miting în fața sediului DNA. La adunare vor participa circa 1.000 de persoane. În cazul în care Băsescu refuză nominalizarea lui Ponta, sunt așteptate reacții populare, iar un miting de protest, indiferent de temă, poate fi ”deturnat” spre Cotroceni, mai ales că traseul este foarte apropiat de Palatul Prezidențial.
Mitingul lui Maior rămâne însă fără obiect, din perspectiva nominalizării, ba chiar va putea fi speculat de propaganda portocalie (destabilizare, atac la instituții, presiuni etc.). În 13 decembrie, președintele abia se întoarce de la ceremonia decernării premiului Nobel. Contestațiile ar putea face ca procesul electoral să nu fie încheiat. Cu tot cu consultări, el are un termen de 20 de zile în care poate anunța premierul.
Strucuturile care îl apără pe Traian Băsescu de protestele populare sunt bine organizate și nu scapă niciun amănunt. După protestul pensionarilor la intrarea în palatul Cotroceni, Piața Leul a fost blocată permanent de un grup de revoluționari pro-Băsescu, ceea ce a împiedicat Primăria să elibereze alte autorizații de miting în zonă, luni în șir.
Cel mai mare ajutor l-a primit Traian Băsescu, în ianuarie 2012, de la generalul Iarnă. Viscolul a redus numărul participanților la protestele din Piața Universității. În acest sens funcționează și Planul ”Meteo”: cu cât nominalizarea este anunțată mai târziu, cresc șansele ca vremea rea să-i țină pe protestatari în case. Alt motiv pentru descurajarea unor participări ample la mitinguri este apropierea Sărbătorilor și a Anului Nou.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News