Planul Chinei cu Rusia. Chirieac: "Beijingul se uită la cine dă mai mult, sunt negustori"
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Bogdan Chirieac afirmă că este foarte important ca Occidentul să negocieze cu China și să se asigure că nu va furniza arme și echipamente militare Rusiei. În cazul în care China ar decide să ajute Rusia, analistul de politică externă consideră că războiul s-ar putea întinde pe decenii întregi. 

Analistul Bogdan Chirieac a fost întrebat la Antena 3 de realizatoarea Mihaela Bîrzilă dacă ar putea cu adevărat China să se implice pentru a realiza pacea între Rusia și China ori dacă Beijingul are alt plan. 

"Dacă ajunge China să facă pentru Rusia ce facem noi, lumea liberă pentru Ucraina, avem garanția că va fi un război pe termen foarte lung. Nu e vorba despre un război de câțiva ani, va fi unul de decenii, precum cel coreean. China se uită la cine dă mai mult, sunt negustori din acest punct de vedere. Occidentul ar putea să trateze cu Beijingul să nu asigure acest sprijin pentru Federația Rusă. Încă se poate pentru că o țară precum China judecă un pic diferit de la înălțimea unei civilizații de 5000 de ani față de noi, civilizația occidentală, mult mai pragmatică și angajată pe termen foarte scurt. Cu China încă se poate negocia ca să nu dea acest sprijin Rusiei. Atenție, armele Chinei nu sunt la nivelul celor americane, britanice sau franceze, dar sunt peste ce are Federația Rusă. Lucrul acesta nu va fi de nici o manieră în favoarea păcii pe continentul european. Din nou, Macron, arată că este un lider deasupra vremurilor, înțelege și se duce să negocieze cu chinezii," a spus Bogdan Chirieac la Antena 3. 

Vizita șefului diplomației chineze la Kremlin

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit miercuri la Kremlin pe cel mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi, pentru a discuta un plan de pace propus de China în vederea încheierii războiului în Ucraina, plan ale cărui detalii publice sunt încă vagi şi faţă de care diplomaţi occidentali au avut reacţii negative, relatează agenţiile AFP şi EFE.

"Relaţiile internaţionale sunt astăzi complicate (...) În acest context, cooperarea (...) între China şi Rusia are o mare importanţă pentru stabilizarea situaţiei internaţionale", a spus Putin în timp ce-l primea pe Wang Yi.

Oficialul chinez a exprimat la rândul său dorinţa Beijingului de a "consolida parteneriatul strategic (...) şi cooperarea în toate domeniile" cu Moscova.

"Noi sprijinim o lume multipolară şi democratizarea relaţiilor internaţionale", a adăugat Wang Yi, criticând voalat politica SUA. El i-a transmis lui Putin un "salut călduros" din partea preşedintelui chinez Xi Jinping, care va efectua în lunile următoare o vizită oficială la Moscova.

Emmanuel Macron pare că a înțeles mesajul Chinei și merge la Beijing să negocieze

 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat sâmbătă că se va deplasa în China 'la începutul lui aprilie', transmite AFP.

Vorbind în marja vizitei sale la Salonul agriculturii organizat la Paris, Macron a chemat Beijingul 'să ne ajute să facem presiuni asupra Rusiei' pentru 'a stopa agresiunea' şi 'a construi pacea'.

La o zi după publicarea de către China a unui document care cheamă la negocieri de pace şi o 'soluţie politică', preşedintele francez a afirmat că pacea nu este 'posibilă decât dacă ea trece printr-o oprire a agresiunii ruse, o retragere a trupelor şi o respectare a suveranităţii teritoriale şi a poporului ucrainean'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel