Planul atentatului asupra președintelui Macron. Parchetul francez aduce în fața legii 12 persoane
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
12 persoane vor ajunge în fața legii în Franța, pentru că ar fi conspirat pentru uciderea președintelui Macron. 

Parchetul naţional antiterorist (PNAT) francez a cerut trimiterea în faţa unui tribunal corecţional a 12 persoane susţinătoare ale unor teze de extremă dreapta suspectate că au "elaborat un proiect de acţiune violentă" împotriva preşedintelui Emmanuel Macron în noiembrie 2018, informează miercuri AFP citând o sursă apropiată anchetei, conform Agerpes.

PNAT vrea ca 11 bărbaţi şi o femeie, cu vârste între 22 şi 62 de ani şi care erau în contact prin intermediul unui grup numit "Les Barjols", să fie judecaţi pentru asociere infracţională teroristă cu comiterea unui delict, potrivit rechizitoriului definitiv semnat pe 18 august şi consultat miercuri de AFP.

Decizia definitivă privind trimiterea în judecată sau nu îi revine acum judecătorului de instrucţie.

Parchetul a renunțat la urmărirea a doi suspecți

Procedura aşa-numită de informare judiciară a fost declanşată la puţin timp după arestarea, pe 6 noiembrie 2018, a mai multor simpatizanţi ai extremei drepte. Investigaţiile au dus apoi la inculparea a 14 persoane în total, pentru asociere infracţională teroristă criminală.  

După aproape patru ani de instrucţie, parchetul a cerut renunţarea la urmărire pentru două dintre aceste persoane. PNAT a cerut ca aceasta să continue pentru celelalte 12 persoane pentru infracţiunea de asociere infracţională teroristă cu comiterea unui delict, infracţiune judecată de un tribunal corecţional.  

PNAT le reproşează inculpaţilor reuniuni, căutarea de echipamente, antrenamente şi contacte stabilite în vederea unui "plan de acţiune violentă" împotriva şefului statului.  

Anchetatorii au decis să intervină după ce au aflat despre deplasarea unuia dintre administratorii grupului de Facebook, Jean-Pierre Bouyer, un pensionar, în estul Franţei, unde Macron se afla pentru un periplu omagial prilejuit de centenarul sfârşitului Primului Război Mondial.  

Într-o conversaţie interceptată de poliţişti, acest pensionar a evocat ideea de a-l ataca pe şeful statului cu un cuţit de ceramică, nedetectabil la controalele de securitate. În vehiculul cu care s-a deplasat la Moselle a fost descoperit un pumnal în teacă şi o biblie, potrivit rechizitoriului definitiv. Parchetul a mai cerut inculparea sa pentru achiziţionarea şi transportul ilegal al unui pistol. Plasat iniţial în detenţie preventivă, el este de mai multe luni în libertate, sub control judiciar.  

Macron vrea să mențină dialogul cu Rusia   

Președintele francez Emmanuel Macron și-a apărat politica de a menține dialogul cu Rusia după invadarea Ucrainei de către aceasta, afirmând că Turcia nu ar trebui să fie singura putere care discută cu Moscova și că pregătirile ar trebui deja făcute pentru o pace negociată.   

„Cine vrea ca Turcia să fie singura putere mondială care continuă să vorbească cu Rusia?” a spus președintele la o întâlnire a ambasadorilor francezi la Palatul Elysee. Citește continuarea articolului AICI

„Nu trebuie să cedăm în fața niciunei forme de falsă morală care ne-ar lăsa neputincioși”, a adăugat el, conform Al Jazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel