Plânsul face bine la sănătate
Chiar dacă societatea priveşte, adesea, plânsul ca pe un semn de slăbiciune, află că tocmai aceste momente "de slăbiciune" îţi pot proteja inima de boli cardiovasculare, îţi întăresc psihicul şi îţi sporesc imunitatea.
Plânsul are mai multe beneficii pentru sănătate decât credem noi. Un studiu recent a descoperit că plânsul îi ajută pe oameni să se relaxeze în perioadele stresante. Sigur, rezultatele nu apar imediat, ci s-ar putea să dureze câteva minute până când corpul începe să se destindă şi să se relaxeze. Conform cercetătorilor, plânsul activează sistemul nervos parasimpatic. Odată activat, PNS are un efect calmant asupra creierului.
Hipertensiunea arterială
Această afecţiune poate duce la mai multe probleme grave de sănătate precum accident vascular cerebral, atac de cord, insuficienţă cardiacă, demenţă şi chiar insuficienţă renală. Vestea bună este că, potrivit mai multor studii, plânsul nu numai că scade tensiunea arterială şi o ţine sub control, dar o şedinţă intensă de plâns poate stabiliza pulsul.
Eliminarea toxinelor
Lacrimile curăţă ochii. De asemenea, când plângem, se elimină toxinele care se acumulează în organism din cauza stresului. Acest lucru ajută la reducerea nivelului de cortizol din corp.
Schimbarea stării de spirit
Schimbările de dispoziţie se pot întâmpla din diverse motive. Unul dintre ele este acumularea de mangan în organism. Când plângem, acest exces curge din corp împreună cu lacrimile noastre.
Reducerea durerii
Pentru a reduce senzaţia de durere, organismul se foloseşte de lacrimi. Cercetările savanţilor au descoperit că, pe lângă faptul că te linişteşte, plânsul eliberează oxitocină şi endorfine. Aceste substanţe chimice ne fac să ne simţim bine şi pot uşura, de asemenea, durerile fizice şi emoţionale, notează CNN.
Cât ar trebui să plângi?
Cercetătorii de la Universitatea Tilburg au studiat plânsul, iar rezultatele obținute se prezintă cam așa: În medie, femeile americane plâng de 3,5 ori pe lună, în timp ce bărbații americani plâng de aproximativ 1,9 ori pe lună. Mediile în funcție de țară variază considerabil. Media din America este la capătul superior al spectrului. Femeile din China, de exemplu, plâng doar de circa 1,4 ori pe lună. Se presupune că bărbații din Bulgaria plâng doar de 0,3 ori pe lună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News