Planeta Venus, așa cum nu ai mai văzut-o. De ce arată ca o semilună / FOTO+VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
În această perioadă, planeta Venus arată ca o semilună.

Planeta Venus, cunoscută popular ca Luceafărul, se află în această perioadă la cea mai mică distanță de Pământ, aproximativ 40-50 de milioane de kilometri, iar acest fapt îi conferă câteva particularități impresionante pentru o planetă din sistemul solar.

Venus este o planetă interioară Pământului, orbita sa aflându-se între planeta noastră și Soare, iar acest lucru permite observarea sa doar după apus sau doar înainte de răsărit. În momentul în care Venus, în rotația sa în jurul Soarelui, se poziționează între Pământ și Soare, luminozitatea acesteia crește foarte mult, făcând-o al treilea corp luminos de pe cer, după Soare și Lună. Bineînțeles, acest lucru nu se întâmplă atunci când Venus se află în dreptul Soarelui, ci în zilele premergătoare și ulterioare conjuncției inferioare.

Cum conjuncția cu Soarele va avea loc pe 8-9 ianuarie 2022, în acest zile planeta poate fi văzută pe cerul de seară, imediat după apus. De asemenea, va putea fi văzută începând cu jumătatea lunii ianuarie înainte de răsăritul Soarelui, iar strălucirea sa va fi una impresionantă.

De ce arată ca o semilună

Partea cea mai interesantă la planeta Venus e că aceasta trece exact prin același faze prin care trece Luna. Putem observa Luceafărul în fază de disc, asemeni Lunii pline, atunci când planeta se află în partea opusă Soarelui față de Pământ și, de asemenea, putem vedea planeta în fază de primul pătrar și al doilea pătrar. Atunci când Venus trece printre Pământ și Soare, la fel ca în această perioadă, diametrul său crește foarte mult, fiind extrem de aproape de Pământ. Distanța planetei față de Terra variază de la 40-50 de milioane de kilometri atunci când se află între Soare și Pământ, la peste 250 de milioane de kilometri atunci când se află de partea opusă a Soarelui.

În același timp, pe lângă faptul că diametrul său crește, faza lui Venus devine tot mai subțire, iar în ultimele zile înainte de conjuncția inferioară acesta are aspectul unei semiluni.

În imaginea de mai sus, Venus a fost fotografiat lângă Lună, înainte de apusul Soarelui. După cum se vede, ambele corpuri cerești au aspectul de semilună. Planeta nu este nici dificil de observat în această fază. Pentru a putea vedea semiluna Venus aveți nevoie doar de un binoclu mai puternic, nici măcar de un telescop.

Tranzitul lui Venus

În cazuri extrem de rare, care au loc doar de patru ori la aproximativ 250 de ani, planeta Venus, atunci când trece printre Pământ și Soare, tranzitează discul Soarelui la fel ca în cazul unei eclipse de Lună. Nu este, însă, o eclipsă în adevăratul sens al cuvântului, ci este vorba de un tranzit, iar planeta poate fi văzută ca un punct negru peste discul solar.

Ultimul astfel de tranzit din secolul 21 a avut loc în zilele de 5 și 6 iunie 2012 și a putut fi observat și din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel