Plaja Navagio, ÎNCHISĂ vara aceasta pentru turiști, după o vizită de control în 8 martie
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Plaja Navagio
Plaja Navagio
Plaja Navagio nu va mai fi o destinație pentru turiștii care merg în Zakynthos vara aceasta. 

Emblematica plajă Navagio sau Shipwreck, din Zakynthos, nu va putea fi vizitată toată vara, de teamă că ar putea cădea pietre, au anunțat miercuri autoritățile de pe insulă. 

Aflată mereu în top 10 plaje din lume și votată recent cea mai frumoasă plajă din lume, Navagio era o atracție turistică de neratat pentru cei care mergeau în vacanță în insula ionică Zakynthos. 

Decizia de a interzice accesul la plaja Navagio a fost recomandată de o echipă de experți ai Organizației de Planificare și Protecție Antiseismică (OASP), în urma unei vizite la fața locului pe 8 martie, ca parte a unui control regulat de siguranță.

Echipa OASP a spus că există un risc semnificativ de alunecări de teren din cauza eroziunii stâncilor din jur.

”Siguranța rezidenților și a vizitatorilor este mai presus de orice, iar decizia a fost luată ținând cont de noile date științifice ale OASP și ale președintelui acestuia, profesorul Efthymios Lekkas, având în vedere numărul mare de vizitatori din zonă în timpul sezonului turistic”, a spus ministrul Vassilis Kikilias.

De fapt, această decizie menține ceea ce s-a hotărât anul trecut în septembrie, după un cutremur cu magnitudinea 5,4, când bucăți mari de stângă s-au prăbușit pe plajă și în apă, în apropierea ambarcațiunilor. 

Istoria plajei Navagio

”Nava în jurul căreia s-a format plaja Navagio, MV Panagiotis, a eșuat în 2 octombrie 1980 (anul nu este clar, unii spun 1981, 1982, chiar 1983), în apele din jurul insulei Zakynthos. Nava ar fi făcut contrabandă de țigări, vin și chiar femei, spun gurile rele. Și de aici încolo sunt mai multe variante…

Oamenii din Zante, bătrânii locului mai ales, povestesc cum au fumat câțiva ani țigări de pe nava eșuată pe plaja cândva cunoscută ca Agios Georgios. Documentele recente din instanță- și chiar fotografiile- susțin varianta contrabandei de țigări.

Nu și proprietarul! Panagiotis ar fi plecat din Turcia, cu destinația Italia. Din cauza vremii furtunoase, dar și din cauză că Marina îi urmărea, nava a eșuat, iar echipajul a abandonat ambarcațiunea. Unii spun că nava de contrabandă a avut ghinionul să o lase motorul, iar curenții au împins-o între stânci. Altă variantă susține că proprietarul MV Panagiotis transporta țigări de contrabandă din porturile Iugoslaviei și Albaniei, destinația finală fiind tot Italia. Pentru acel transport, ar fi fost nevoit să ia la bord și doi contrabandiști italieni, pe care căpitanul i-ar fi închis pentru a beneficia el însuși de bunurile de contrabandă. Dar, din cauza furtunii, nava a ajuns în golf. În timp ce căpitanul și echipajul său încercau să salveze încărcătura, o parte a fost luată de apă și ajuns pe plajele insulei, recompensă pentru săteni, care au ascuns mărfurile.

Unii spun că nimeni nu a fost condamnat pentru contrabandă. Alții că 29 de oameni ai locului ar fi fost condamnați pentru jaf, după ce chiar căpitanul ar fi făcut plângere.

O altă teorie susține că echipajul și căpitanul au fost arestați de autoritățile grecești și condamnați pentru contrabandă, în timp ce marfa a fost scoasă la licitație.

Recent, căpitanul navei, născut în Kefalonia, susținea că a plecat din Argostoli, Kefalonia în 6 septembrie 1980.

Nava ar fi eșuat aproape o lună mai târziu atât din cauza vremii, cât și din cauza unor defecțiuni mecanice. El spune că a sesizat autoritățile și acuză că nava a fost prădată de hoți, care ar fi furat o parte a transportului (fără a spune ce conținea), dar și echipamente de la bord, precum radarul. A făcut plângere și ancheta locală ar fi avut rezultate remarcabile, totul fiind găsit în satele din apropiere. Căpitanul mai spune că 29 de persoane au fost închise după finalizarea proceselor. Dar și el a fost anchetat. După ce a fost achitat de instanță, trebuia să ridice barca din golf, dar, uimit de frumusețea creată în jurul ei, a lăsat-o acolo.

Prin 2016, se spunea că este proprietarul unui complex de vile și apartamente din Kefalonia și că trăiește o viață mai liniștită.

După cum vă puteți da seama, ceea ce s-a întâmplat nu vom ști niciodată cu adevărat, iar legendele continuă” scrie Florin Neagu pe Facebook

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel