Plăcințele cu brânză gratinate. Rețeta din Croația
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Plăcințelele cu brânză gratinate sunt excelente pentru o gustare delicioasă. Iată cum se prepară rețeta...

Ingrediente

Aluat

250 gr făină (tip BL55)
120 ml apă
1 ou foarte mic
1 linguriţă ulei
1/2 linguriţă sare

Umplutură

125 gr brânză feta sau telemea (de oaie şi capră)
125 gr brânză proaspătă de vacă
1 lingură smântână acră (fermentata)
1 ou mic
piper negru măcinat

Pentru gratinat

100 ml smântână dulce pentru gătit
50 gr smântână acră (fermentata)
unt topit sau ulei pentru uns

Notă: dacă nu aveţi ouă mici, bateţi ca pentru omletă un ou mare şi folosiţi jumătate la aluat şi jumătate la umplutură

Cum se prepară

Se pune făina într-un bol şi se face o gaură în mijloc. Acolo se adaugă sarea, oul bătut, uleiul şi apă. Se trage treptat făina peste apă, amestecând cu degetele până aluatul se leagă. Se frământă aluatul cu mâna până e omogen. Frământaţi-l măcar 10 minute!

Se pune aluatul pe masa de lucru dată cu făină şi se acoperă cu un bol. Se lasă să stea între 1 şi 5 ore (cu cât mai mult, cu atât mai bine; eu l-am lăsat 1.5 ore).

Pentru umplutură, se amestecă toate ingredientele cu o furculiţă până e omogen şi nu mai există bulgăraşi mari de brânză. Pe masă se pune o față de masă mare şi se pudrează cu puţină făină. Se așază o bucată de aluat în mijloc şi se întinde la început cu sucitorul, cât puteţi de mult, potrivit e-retete.ro.

Apoi, se continuă întinderea cu mâinile: băgaţi pumnul sub foaia de aluat (începând din centru) şi trageţi către margine. Mergeţi aşa de jur împrejurul foii până obţineţi o foaie mare (cca 70 cm x 80 cm) şi foarte subţire, astfel încât să fie transparentă.

Tăiaţi marginile groase ale foii cu o foarfecă sau cu cuţitul. Picuraţi puţin unt topit sau ulei pe toată suprafaţa foii. Ungeţi 2/3 din foaie cu umplutura de brânză. Va rezulta un strat subţire de umplutură. Rulaţi foaia începând dinspre partea cu umplutură şi ajutându-vă de faţa de masă.

Tăiaţi ruloul bucăţi de lungimea dorită. Aşezaţi bucăţile una lângă alta, într-un vas termorezistent uns cu unt topit sau ulei. Ungeţi deasupra plăcinţelele cu unt topit sau ulei. Daţi vasul la cuptor, la 200C pentru 10 minute. Scoateţi vasul şi turnaţi desupra smântână dulce amestecată cu cea acră. Coaceţi în continuare încă 20 minute.

Sunt bune calde sau reci.

Image by stockking on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel