Pizza, de la fast-food la un aliment complet. Mihaela Bilic: Nu e nimic ascuns. Vorbim despre un produs premium
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @vecstock
FOTO: Freepik @vecstock
Nutriționistul Mihaela Bilic ne dă ”dezlegare” la pizza, ”un fel de mâncare complet”, care poate fi mult mai sănătos decât ne-am aștepta. 

Dr. Mihaela Bilic, nutriționist, susține că pizza, considerată mâncare de tip fast-food, poate să fie consumată fără a ne simți vinovați de încălcarea restricțiilor unei diete, mai mult decât atât, poate aduce un aport nutrițional complet, dacă suntem atenți la combinații.

”Dezlegare la pizza!

Începe weekendul și automat avem poftă de produse mai puțin dietetice și echilibrate. Ce ați zice de o pizza?! Nu știu să vă spun de ce pizza a trecut în categoria preparatelor de fast-food, de ce ne ferim de ea și mai ales de ce ne simțim vinovați când o consumăm.

Din punct de vedere culinar pizza înseamnă un blat de pâine peste care se pune sos de roșii și diferite toppinguri, de la legume la mezeluri și brânzeturi. Cu alte cuvinte pizza este un fel de mâncare complet!

Din punct de vedere nutrițional într-o pizza avem toate categoriile de nutrienți: blatul înseamnă carbohidrați, sosul de roșii, ciupercile sau ardeiul gras înseamnă legume, iar brânza și șunca aduc proteine și grăsimi.

E adevărat, la capitolul ingrediente făinoasele reprezintă mai mult de jumătate din cantitate, deci pizza nu este un produs de slăbit. Însă este un fel de mâncare care se potrivește pentru copii și tineri sau pentru persoanele care fac efort fizic și au nevoie de multă energie” a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Pizza, sendviș desfășurat

”Dacă ar fi să facem o comparație, putem spune că pizza înseamnă un fel de sendviș desfășurat. O pizza de 20 cm în diametru este echivalentă cu o porție de paste.

De ce considerăm pizza un produs nesănătos? Ce poate fi greșit în pizza? Mai degrabă ar trebui să ne ferim de o porție de paste care pot ascunde mult ulei, sau de un sendviș care poate avea multă maioneză.

Pe o pizza vezi toate ingredientele, nu e nimic ascuns. Iar dacă blatul este subțire și făcut din aluat bine dospit, atunci vorbim despre un produs premium, nicidecum unul de fast-food!

Credeți că întâmplător pizza este cel mai consumat produs alimentar la nivel mondial? Toată lumea iubește pizza, este ușor de mâncat la colț de stradă, la birou sau la restaurant, poate fi o masă principală sau o gustare. De la Margherita cu sos de roșii, mozzarella și busuioc, până la pizza cu bacon, salam picant sau 4 feluri de brânză, combinațiile de ingrediente sunt infinite…tot ce avem prin frigider poate fi pus pe o pizza. Iar topping-urile folosite sunt mai degrabă condimente decât ingrediente, deci nici la capitolul calorii nu exagerăm”, a mai scris nutriționistul.

Pizza, nepericuloasă pentru siluetă, în anumite condiții

”Cum să transformăm pizza într-un produs nepericulos pentru siluetă? Prima variantă ar fi să nu mâncăm toată pizza, ne limităm la 2-3 triunghiuri și completăm masa cu o salată mare de frunze și legume proaspete.

Sau putem considera că pizza reprezintă porția de făinoase pentru 2 zile și, dacă o mâncăm pe toată, la următoarele mese adio carbohidrați, doar grătar cu salată…ca să rămânem în buget. Sau respectăm regula 80/20 și suntem cuminți toată săptămâna, ca să putem mânca o pizza întreagă în weekend”, a concluzionat Mihaela Bilic.

Citește și: Chipsuri de cartofi, la cuptor. Rețeta de post pentru weekend

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel