Data actualizării:
Data publicării:

Piciorul unui celebru explorator, găsit după 100 de ani de la disparița sa pe Everest - Foto

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

După un secol de mister și speculații, a apărut prima dovadă concretă!

Citește și articolul - Zeci de mii de euro pentru „curățarea” Everestului. Ceh decedat în 2012 la 8.000 m înălțime, recuperat abia acum

Poveste învăluită în mister încă din anul 1924

La data de 8 iunie 1924, exploratorul și alpinistul din Marea Britanie Andrew Irvine, în vârstă de 22 de ani, a fost văzut pentru ultima dată în proximitatea vârfului Muntelui Everest, pe care dorea să îl escaladeze împreună cu prietenul său de călătorie, George Mallory. Cei doi bărbați ar fi fost primii care ar fi reușit acest lucru, însăr nu există o dovadă că au ajuns pe vârf, scrie BFM TV.

Povestea a rămas cufundată în mister, stârnind aprigi intrigi între alpiniști, oameni de știință și istorici. Au fost lansate mai multe expediții cu scopul de a găsi cadavrele celor doi bărbați care au dispărut. Trupul lui George Mallory a fost descoperit în anul 1999 de către americanul Conrad Anker, însă nu și cel al lui Andrew „Sandy” Irvine.

”Am ridicat șoseta și pe ea era cusută o etichetă roșie cu AC IRVINE”

 

În septembrie 2023, o echipă de alpiniști de la National Geographic a lansat o căutare și a descoperit, în gheață un picior. Sau, mai degrabă, un bocanc și o șosetă. Aceste rămășițe au fost autentificate ca fiind ale exploratorului britanic, în urma rezultatelor testelor ADN făcute de descendenții săi.

”Am ridicat șoseta și pe ea era cusută o etichetă roșie cu AC IRVINE”, a zis fotograful și cineastul Jimmy Chin. ”Aceasta este prima dovadă concretă a locului unde a ajuns Andrew »Sandy” Irvine”, a mai zis el, sperând că această descoperire va descifra ce s-a întâmplat pe celebrul munte în iunie 1924.

Foto

Sursa foto - Captură Everest Today platforma X

Citește și articolul - Povestea primului român care a ajuns pe Muntele Everest. Ce provocări a înfruntat

”Familia Irvine este profund emoționată să afle despre descoperirea rămășițelor parțiale ale lui Sandy Irvine”

 

”Familia Irvine este profund emoționată să afle despre descoperirea rămășițelor parțiale ale lui Sandy Irvine. Suntem recunoscători echipei de alpiniști și echipei de filmare, conduse de Jimmy Chin, care au făcut descoperirea și au tratat-o cu respect și profesionalism”, au zis descendenții exploratorului pentru AFP.

“Consider că este un caz care se apropie de sfârșit”, a concluzionat Julie Summers, strănepoata lui Andrew Irvine, care a publicat în anul 2001 o biografie a alpinistului, notează sursa citată.

Citește și - Înălțimea Everestului ar crește în fiecare an. Oamenii de știință ar fi găsit o explicație

Muntele Everest, cel mai înalt munte de pe Pământ, 8,85 km deasupra nivelului mării, continuă, de fapt, să crească. În timp ce acesta și restul Munților Himalaya continuă o înălțare inexorabilă, ce datează de la nașterea lor în urmă cu aproape 50 de milioane de ani, când Subcontinentul Indian s-a ciocnit cu Eurasia, Everest se înalță mai mult decât se aștepta doar din această cauză. Cercetătorii cred acum că știu motivul.. Acesta are de-a face cu fuziunea monumentală a două sisteme de râuri din apropiere. Citește continuarea articolului aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel