PIB-ul României în trimestrul doi al acestui an. INS, date semnal
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
PIB-ul României în trimestrul doi al acestui an. INS, date semnal / Foto: Pixabay
PIB-ul României în trimestrul doi al acestui an. INS, date semnal / Foto: Pixabay
INS a publicat datele semnal privind evoluția PIB în trimestrul doi.

Institutul Naţional de Statistică publică marţi date semnal cu privire la evoluţia economiei în trimestrul doi al acestui an, transmite Agerpres.

Potrivit cifrelor anunţate în iulie de Statistică, produsul intern brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul I 2021 a fost de 286,198 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 2,9% faţă de trimestrul IV 2020 şi cu 0,1% faţă de trimestrul I 2020. Pe serie brută, PIB estimat pentru trimestrul I 2021 a fost de 225,051 miliarde de lei preţuri curente, în scădere - în termeni reali - cu 0,2% faţă de trimestrul I 2020.

Comisia Europeană, estimări despre creșterea economică a României



Comisia Europeană a arătat, recent, că economia României ar urma să crească cu 7,4% în 2021 şi cu 4,9% în 2022, un nivel mai ridicat decât se estima în primăvară, datorită performanţei mai solide decât se previziona a PIB-ului în primul trimestru din 2021.

Proiectul de rectificare bugetară publicat de Ministerul Finanţelor la sfârşitul săptămânii trecute arată că este de aşteptat ca produsul intern brut să înregistreze o valoare nominală de 1.174,9 miliarde de lei, rezultată dintr-o creştere reală de 7% în acest an. 

VEZI ȘI: PIB a crescut cu 2,8% în primul trimestru din 2021, față de ultimul trimestru din 2020

Mircea Coşea, avertisment după creşterea inflaţiei

Profesorul de economie Mircea Coşea a avertizat în urmă cu câteva zile asupra unei crize iminente odată cu creşterea inflaţiei şi spune că efectele vor fi vizibile cu adevărat în iarnă.

"Cifrele legate de inflaţie sunt o dovadă că ce am tot discutat este o realitate, şi anume că suntem într-o situaţie în care preţurile cresc, inflaţia este accelerată. Lucrul cel mai complicat este că nu avem speranţa că această inflaţie va scădea în viitor. De ce? Pentru că suntem sub incidenţa inflaţiei internaţionale. Ea a început la materialele de construcţie, la energie. Dar în România nu s-a luat nicio măsură. 

PNRR-ul presupune investiţii în infrastructură, dar va trebui să importăm materiale de construcţii pentru că nu le mai fabricăm în ţară. Deci preţurile vor creşte şi în direcţia asta. 

Avem o producţie record de cereale, legume, fructe, dar în acelaşi timp aruncăm produsele pe câmp, pentru că nu avem capacitatea nici să le colectăm, nici să le prelucrăm. Deci importăm mâncare, preţurile cresc şi aici. Lucrul cel mai grav, însă, e tariful la energie. Sigur că fiecare consumator va fi afectat, nu numai cei vulnerabili, chiar şi cei din clasa mijlocie. O dublare a facturii la energie îi va afecta şi pe cei care au salariul între 700 şi 900 de euro pe lună. Însă efectul e mult mai grav, pentru că această creştere afectează producţia din România. Costurile producţiei româneşti vor fi mai mari, nu vor mai fi competitive, importul va creşte şi ajungem într-o situaţie de criză absolută", a declarat Mircea Coşea la România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel