Data publicării:

Metoda prin care poți avea 30.000 de euro la 50 de ani, cu doar 100 de lei pe lună

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Cel mai tânăr investitor la bursă din România a explicat cum poți avea 30.000 de euro la 50 de ani, cu doar 100 de lei pe lună.

Începerea investițiilor de la o vârstă fragedă poate aduce beneficii considerabile pe termen lung, datorită efectului dobânzii compuse. Răzvan Mihăescu, cel mai tânăr investitor la bursă din România, a explicat cum putem avea 30.000 de euro la împlinirea vârstei de 50 de ani, cu doar 100 de lei pe lună.

„Dacă ai 20 de ani și investești de pe acum câte 100 de lei pe lună, peste 30 de ani poți obține echivalentul a 30.000 de euro, adică de patru ori mai mulți bani decât cei investiți. Explicația constă într-un principiu financiar esențial: dobânda compusă, care permite banilor să crească exponențial în timp”, a explicat Răzvan Mihăescu în cadrul emisiunii "iBani" de la Știrile PRO TV, realizată de Ștefana Todică.

În ciuda vârstei fragede de 19 ani, Răzvan a început să investească încă din clasa a opta, folosind un cont de tranzacționare deschis pe numele părinților. Pasiunea sa pentru domeniul financiar l-a determinat să obțină, la doar 17 ani, o certificare de analist financia, specializându-se în modelare și evaluare de companii. Acesta a subliniat în cadrul emisiunii că începerea investițiilor la o vârstă mai mică permite acumularea unor câștiguri substanțiale pe termen lung.

„În momentul în care începem să investim de la 20 de ani, cu un randament mediu anual de 8% și niște depuneri în cont de 100 de lei pe lună, contul poate ajunge la o valoare de 146.000 lei (circa 30.000 de euro – n.r.) la vârsta de 50 de ani. Practic, vom avea de patru ori mai mulți bani decât am investit inițial”, a explicat el.

Totuși, amânarea acestui pas poate diminua semnificativ rezultatele. „Dacă însă începem mai târziu, la 35 de ani, lucrurile arată diferit: portofoliul nostru poate ajunge la o valoare finală de doar 34.000 lei. Avem mai puțin timp, iar dobânda compusă nu mai are același efect”, a spus tânărul.

Educația financiară – primul pas spre succes

Pentru a obține randamente cât mai bune, Răzvan Mihăescu recomandă o bază solidă de cunoștințe financiare.

„Este foarte important să ne documentăm mai întâi cu privire la clasele de active și nivelul de risc pe care îl presupune fiecare”, a mai declarat acesta.

Un portofoliu echilibrat ar trebui să includă atât acțiuni, care au un risc mai ridicat, dar și un potențial de creștere semnificativ, cât și obligațiuni, care sunt mai stabile și asigură venituri constante.

Pentru cei care vor să înceapă să investească, dar nu știu cum, Răzvan oferă câteva sfaturi practice: „Nu există sumă minimă sau maximă. Important este să începi și să investești constant.” De asemenea, el sugerează informarea cu privire la brokeri precum Tradeville, BRK Financial Group și Goldring pentru piața din România sau XTB și Interactive Brokers pentru investițiile internaționale.

Investițiile în criptomonede – între risc și oportunitate

Cât despre investițiile în criptomonede, Răzvan Mihăescu atrage atenția asupra volatilității ridicate a acestui sector.

„Nu aș spune dacă o recomand neapărat sau nu. E un domeniu interesant, mă întreabă și prietenii. Trebuie studiat. În momentul în care investim în crypto, trebuie să ne cunoaștem foarte bine toleranța la risc și profilul nostru de investitor”, a explicat el.

El subliniază că, spre deosebire de bursă, unde există fundamente economice solide, criptomonedele nu oferă aceleași garanții, ceea ce le face un plasament mult mai riscant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel