Data publicării:

Petre Daea: Noul model de performanţă este considerat elementul central al reformei PAC

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Pachetul de reformă a Politicii Agricole Comune 2021-2027 s-a regăsit marţi pe agenda reuniunii Consiliului Uniunii Europene - Agricultură şi Pescuit - de la Bruxelles, prezidată de ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, iar schimbul de opinii din cadrul lucrărilor s-a axat pe noul model de performanţă, care este considerat elementul central al reformei PAC.

'În mod concret, s-a pus în discuţie Regulamentul privind planurile strategice, ocazie cu care s-a făcut un schimb de opinii cu privire la noul model de performanţă. Noul model de performanţă este considerat elementul central al reformei PAC. În sensul continuării discuţiilor privind noua reformă a PAC şi a avansării în cadrul procesului de stabilizare a regulamentului privind planurile strategice, am propus spre dezbatere problematica frecvenţei oportune - anuale sau bienale - evaluării performanţei, precum şi marja de toleranţă pentru abaterile de la obiectivele de etapă stabilite', a declarat, marţi seara, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, în conferinţa de presă susţinută la finalul reuniunii.

Potrivit sursei citate, discuţiile din Consiliu au vizat şi includerea în regulament a unor prevederi care să permită o anumită flexibilitate în ceea ce priveşte cuantumurile unitare anuale pentru intervenţiile care nu sunt bazate pe suprafaţă sau pe animale, fără a afecta funcţionarea elementelor cheie ale noului model de performanţă.

'Aceste subiecte au mai fost puse în discuţie în cadrul Consiliului din 28 ianuarie. De atunci şi până acum Preşedinţia a depus eforturi deosebite la nivelul grupurilor de lucru şi al CSA -urilor (Comitetul special pentru agricultură n.r.), stăruindu-se asupra clarificării acestor aspecte tehnice, în vederea abordării general parţiale, ca obiectiv principal al Preşedinţiei, extrem de necesar în derularea PAC 2021-2027', a spus Daea.

De asemenea, în cadrul Consiliului au avut loc discuţii privind Comunicarea Comisiei 'O planetă curată pentru toţi: o viziune europeană strategică pe termen lung pentru o economie prosperă, modernă, competitivă şi neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei', axându-se mai mult asupra aspectelor agricole ale acestei Comunicări. În cadrul acestui subiect, miniştrii agriculturii din UE şi-au prezentat poziţia, insistându-se pe contribuţia agriculturii şi silviculturii, prin tehnologii inovatoare şi practici agricole îmbunătăţite, în aşa fel încât aceste sectoare să se adapteze cât mai mult cu putinţă la schimbările climatice. ' 'Arhitectura verde' a PAC ar trebui să înceapă să stimuleze fermierii să adopte practici avantajoase din punct de vedere al mediului. Agricultura, în dubla ei ipostază, de parte a problemei şi de victimă, prin expunerea la condiţii meteorologice extreme, alături de silvicultură, reprezintă o parte a soluţiei, fiind un important absorbant natural de carbon', a subliniat ministrul Petre Daea.

El a precizat că pentru preconizata dezbatere din cadrul Consiliului European din luna iunie privind strategia pe termen lung în domeniul climei, Preşedinţia va pune la dispoziţie rezultatele schimbului de opinii din cursul aceste zile. Totodată, în cadrul Consiliului au mai fost discutate unele probleme specifice ale momentului, precum situaţia pieţei fructelor şi legumelor şi problemele legate de comerţul cu produse agricole. 'Negocierile privind acordurile de liber schimb, care sunt esenţiale pentru stimularea economiilor UE prin deschiderea unor noi pieţe pe plan mondial, au înregistrat progrese semnificative. Evidenţiem în mod deosebit acordurile la care s-a ajuns între UE şi Mexic, Vietnam şi Singapore, precum şi negocierile în curs de desfăşurare cu Australia, Noua Zeelandă şi Chile, care avansează rapid.

Pe lângă faptul că asigură protecţie pentru un număr semnificativ de indicaţii geografice europene, aceste acorduri deschid perspective foarte promiţătoare pentru exporturile de produse agroalimentare europene. Am reiterat necesitatea de a colabora îndeaproape cu omologii responsabili de comerţ, astfel încât interesele domeniului nostru, ale agriculturii, să poată fi cât mai bine apărate în cursul negocierilor. Preşedinţia va continua să ofere informaţii actualizate cu privire la aceste aspecte, de fiecare dată când aceasta se impune', a adăugat ministrul român al Agriculturii. Daea susţine că în urma unor acţiuni concrete care vor fi luate în această perioadă, la următorul Consiliu se va putea prezenta abordarea parţial generală în domeniul Politicii Agricole Comune. 'În acest sens, ne-am bizuit şi ne bizuim pe contribuţia Comisiei în această perioadă specifică momentului politic', a concluzionat Daea. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a condus marţi lucrările reuniunii Consiliului Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit), de la Bruxelles, în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel