Data actualizării:
Data publicării:

Peștele vegetarian ”Sauron”, descoperit în Amazonia braziliană. Specie apropiată de piranha

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află în articol mai multe despre peștele ”Sauron”.

A fost descoperită o specie de pește vegetarian care este apropiată de piranha. Muzeul britanic de Istorie Naturală a anunțat că specia a fost numită ”Sauron” deoarece se aseamana cu maleficul ”Stăpân al Inelelor”.

"Myloplus sauron" a fost denumită specia.

Oamenii de știință au considerat că forma sa rotundă, aripioarele roșii și lunga sa dungă neagră amintesc de ochiul lui Sauron. Sauron este antagonistul din celebra sagă fantasy a autorului britanic J.R.R Tolkien.

Specia, descoperită şi numită de cercetătorii care căutau să-şi extindă cunoştinţele despre comunităţile de peşti din fluviul Amazon, are dinți asemănători celor umani, adaptați la regimul ei alimentar vegetal. 

Peștele, chiar dacă este foarte apropiat de piranha (n.r. pește carnivor), este mai bine cunoscut sub numele de ”pacu”, care desemnează rudele vegetariene ale acestui peşte de apă dulce.

Specie dezvăluită de un studiu

Odată cu publicarea unui studiu în revista Neotropical Ichthyology a fost dezvăluită specia "Myloplus sauron". Studiul se concentrează asupra peştilor piranha amazonieni şi a speciilor care seamănă cu aceştia - dificil de distins, deoarece îşi schimbă înfăţişarea pe parcursul vieţii.

Autorul studiului, Rupert Collins, unul dintre cei mai importanţi specialişti în peşti de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, a fost implicat în descrierea noii specii.

„Imediat ce colegii mei au sugerat numele acestui peşte, am ştiut că i potriveşte perfect”, a precizat Collins într-o declaraţie, conform agenției AFP, citată de Agerpres.

Un număr mare de specii din fauna şi flora amazoniană nu au fost încă descoperite de oamenii de ştiinţă.

„Ştim puţine lucruri despre multe dintre animalele cu care împărţim lumea, chiar şi lucruri atât de elementare precum cum arată şi unde trăiesc”, a subliniat Collins.

”Myloplus sauron” trăieşte doar în bazinul fluviului Xingu, un afluent brazilian al Amazonului care găzduieşte peste 600 de specii de peşti, dintre care 70 nu există nicăieri altundeva în lume. 42% dintre peștii din fluviul Amazon sunt încă necunoscuţi ştiinţei, potrivit estimărilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel