Urmărește emisiunea live
Peste un milion de noi cazuri de boli venerice sunt înregistrate zilnic
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Analize
Analize
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat joi că există peste un milion de noi cazuri de infecţii cu transmitere sexuală (ITS) la nivel mondial în fiecare zi şi a recomandat utilizarea prezervativului pentru a opri răspândirea lor, relatează AFP şi dpa.

Într-un nou raport, OMS a afirmat că cele patru infecţii cele mai răspândite în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani sunt chlamydia, gonoreea, sifilis şi tricomonaza. 

În fiecare an se înregistrează la nivel mondial peste 376 de milioane de noi cazuri de infecţii cu chlamydia, gonoreea, sifilis şi tricomonaza, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe baza datelor statistice din 2016. Cifra este cu aproximativ 5% mai mare decât estimarea anterioară a OMS datând din 2012.

Statisticile OMS arată că în 2016 au existat 127 de milioane de noi cazuri de chlamydia, 87 de milioane de cazuri de gonoree, 6,3 milioane de cazuri de sifilis şi 156 de milioane de cazuri de tricomonaza.

ITS se transmit prin contact sexual neprotejat, dar unele pot fi contractate şi în timpul sarcinii sau a naşterii. Sifilisul poate fi, de asemenea, transmis prin contact cu sânge contaminat.

Riscuri foarte mari



Dacă aceste boli nu sunt diagnosticate şi tratate în timp, ele pot duce la complicaţii grave şi sechele pe termen lung, precum boli neurologice şi cardiovasculare, infertilitate, sarcini extrauterine şi avorturi spontane, precum şi creşterea riscului de a contracta HIV.

Numai sifilisul a provocat aproximativ 200.000 de cazuri de născuţi morţi în 2016.

În raport nu au fost analizate cazurile de infecţii cu HIV, hepatita B, herpes şi papilomavirusul uman.

'Noi considerăm că este o epidemie ascunsă, o epidemie silenţioasă, o epidemie periculoasă', a declarat Melanie Taylor, expert OMS privind ITS, în cadrul unei conferinţe de presă.

OMS recomandă ca persoanele 'active sexual' să facă analize medicale pentru a afla dacă au o ITS şi să folosească prezervativ, iar femeilor însărcinate să facă teste pentru sifilis şi HIV.

Vezi și: Un bărbat şi-a ucis soţia infectată cu HIV, într-o regiune din Pakistan, afectată de o epidemie provocată de virus

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel