Studiu: Peste un miliard de oameni cred în vrăjitorie și în blesteme
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Cottonbro: Pexels
Fotografie de la Cottonbro: Pexels
Un studiu global a constatat că aproximativ un miliard de oameni din populația adultă din 95 de țări examinate cred în vrăjitorie.

Calculat prin evaluarea unor sondaje efectuate pe 140.000 de persoane din 95 de țări și teritorii, s-a constatat că, în medie, 40% dintre cei întrebați cred în vrăjitorie. Potrivit studiului numărul celor care cred în vrăjitorie e mai mare în țările mai puțin dezvoltate, țările cu ”instituții slabe”.

Populația lumii a depășit recent opt ​​miliarde, iar autorii studiului au subliniat că rezultatele lor probabil au subreprezentat întreaga amploare a credinței în vrăjitorie.

Liderul studiului, Boris Gershman, profesor asociat la Departamentul de Economie al Universității Americane din Washington, DC, a descris ”instituțiile slabe” ca fiind țări cu ”guvernare de calitate scăzută”, unde nu există rețele extinse de siguranță socială care ”izolează membrii comunității de șocuri adverse asupra mijloacelor lor de existență”.

”O constatare importantă a studiului meu este că credințele vrăjitoriei sunt substanțial mai răspândite în țările cu instituții slabe”, a spus el. ”Ideea este că, din punct de vedere istoric, una dintre principalele funcții sociale ale credințelor de vrăjitorie a fost de a impune coeziunea socială și de a menține ordinea în societățile care nu au mecanisme alternative de a face acest lucru. Importanța acestei funcții este mai mare în societățile în care ordinea socială nu este menținută în mod eficient de instituții formale (cum ar fi instanțe corecte, poliție de încredere, guvern central eficient), ceea ce explică de ce credințele vrăjitoriei tind să fie mai răspândite în țările cu instituții slabe"

Potrivit Newsweek, până acum, au lipsit datele exacte despre credințele vrăjitoriei pe țară. Studiul a constatat că credințele în țările ”occidentalizate” tind să fie mult mai puțin răspândite. De exemplu, doar 16,5% dintre oamenii din SUA au spus că cred în vrăjitorie.

Acest lucru s-ar putea datora faptului că societățile occidentale tind să aibă instituții formale mai ”bine stabilite” și sunt capabile să ofere oamenilor o plasă de siguranță socială. Societățile occidentale tind, de asemenea, să aibă proporții mai mari de oameni cu educație superioară, care se bazează mai mult pe explicațiile naturale decât pe cele supranaturale pentru evenimentele vieții.

 

O constatare notabilă a fost că Rusia avea o rată a credinței în vrăjitorie de 56 %

”Acest lucru este într-adevăr peste medie, deși departe de scorul maxim de 90%”, a spus Gershman.

”Rusia este renumită pentru instituțiile sale distruse, inclusiv instanțele corupte, poliția și, în general, guvernele centrale și locale disfuncționale. Este, de asemenea, o țară care oferă o plasă de siguranță socială foarte subțire și are o proporție mare de oameni vulnerabili la șocuri adverse (cum ar fi bolile și sărăcia), și astfel căutând să explice nenorocirile din viața lor (care include atribuirea lor unor puteri supranaturale precum vrăjitoria)”, susține Gershman.

Alte țări cu o rată de credință deosebit de mare au inclus Maroc, Tunisia și Tanzania.

SUA: Rata de credință din SUA de 16,5%

”Rata de credință din SUA de 16,5%, este destul de scăzută și nu este surprinzător și este în general în concordanță cu prevalența scăzută a credințelor de vrăjitorie în Occident”, a spus Gershman.

Un procent mare de credințe de vrăjitorie se corelează, de asemenea, cu cele expuse la șocuri, cum ar fi seceta sau șomaj, a raportat studiul. Acest lucru indică faptul că, în țările cu instituții mai puțin bine înființate, credințele vrăjitorii pot oferi oamenilor un motiv pe care să-și întemeieze nenorocirile.

Tanzania, de exemplu, avea o rată ridicată a credinței în vrăjitorie, de 80%. Este, de asemenea, una dintre țările din Africa de Est care suferă de secetă gravă.

”Ceea ce m-a surprins mai mult decât orice țară anume au fost diferențele mari în prevalența credințelor de vrăjitorie între țări, inclusiv cele care sunt situate în aceeași regiune geografică”, a spus Gershman.

”De exemplu, în Scandinavia, proporția de ”credincioși” este foarte scăzută, 10%, în timp ce în Letonia din apropiere, este de peste 60%. În mod similar, luăm două țări vecine: Tanzania și Kenya: prevalența respectivă a vrăjitoriei convingerile este de 80%, respectiv 24%.”

Studiul, intitulat ”Credințele de vrăjitorie din întreaga lume: o analiză exploratorie” a fost publicat în revista cu acces deschis PLOS ONE pe 23 noiembrie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel