Peste câți ani va fi gata vaccinul anti-COVID produs în Africa de Sud
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Vaccinul împotriva COVID-19, care va fi produs la centrul din Africa de Sud, ar putea fi gata peste trei ani. Marii producători de pe piața mondială au refuzat să împărtășească OMS-ului tehnologia și expertiza serurilor dezvoltate de ei.

Vaccinul COVID-19 pe bază de ARNm, produs la centrul de vaccinuri din Africa de Sud și sprijinit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ar putea primi aprobare abia în trei ani, în cazul în care companiile nu își împărtășesc tehnologia și datele, a declarat vineri un oficial al OMS, conform Aleph News și Mediafax.


Centrul de transfer tehnologic din Africa de Sud, susținut de OMS, a fost înființat în iunie, astfel încât să ofere națiunilor mai sărace fundamentul necesar pentru a produce vaccinuri COVID-19. Centrul din Africa de Sud a fost creat după ce liderii de piață ai vaccinului COVID cu ARNm – Pfizer, BioNTech și Moderna – au refuzat o solicitare a OMS de a-și împărtăși tehnologia și expertiza, informează Reuters.


Coordonatorul inițiativei OMS pentru cercetarea în domeniul vaccinurilor, Martin Friede, a declarat că, în cazul în care companiile care dețin vaccinuri COVID aprobate sau date clinice în stadiu avansat își împărtășesc tehnologia și datele cu consorțiul, vaccinul produs în Africa de Sud ar putea fi aprobat în 12 până la 18 luni.


„Ar putea dura 12 luni dacă ar exista un parteneriat cu o companie care are deja un vaccin aprobat. În caz contrar, este vorba mai degrabă de 24 până la 36 de luni, în funcție de care este procesul de aprobare”, a explicat coordonatorul inițiativei OMS pentru cercetarea în domeniul vaccinurilor, Martin Friede.


Afrigen Biologics din Africa de Sud, care a făcut parte din consorțiul OMS, a declarat joi că a folosit secvența disponibilă publicului a vaccinului cu ARNm al Moderna, ca să realizeze propria versiune a vaccinului.


Martin Friede a declarat că vaccinul va intra în primele teste clinice în al patrulea trimestru al acestui an


Potrivit ultimelor date OMS, Africa de Sud a înregistrat de la începutul pandemiei 3.612.809 de infectări și 98.400 de decese.

VEZI ȘI: Marea Britanie a autorizat vaccinul Novavax, al cincilea ser aprobat în această ţară

Marea Britanie a autorizat joi vaccinul anti-COVID-19 Novavax, care devine astfel cel de-al cincilea ser inclus în arsenalul britanic utilizat împotriva noului coronavirus, a anunţat guvernul de la Londra, citat de AFP.

Marea Britanie, una dintre ţările cele mai grav afectate de pandemia de COVID-19, cu peste 157.000 de decese asociate acestei boli, a autorizat deja vaccinurile dezvoltate de companiile AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson&Johnson (ser monodoză).

Autorizarea condiţionată emisă joi vizează doar Marea Britanie, întrucât vaccinul Novavax a fost deja autorizat în Irlanda de Nord printr-o decizie a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) din 20 decembrie 2021.

"Sunt încântată să confirm că aprobarea vaccinului produs de laboratorul american Novavax a fost acordată, permiţând accesul la cel de-al cincilea vaccin pentru a ne proteja de COVID-19", a declarat June Raine, care ocupă funcţia de director general al Agenţiei de reglementare a medicamentelor şi a produselor medicale din Marea Britanie (MHRA), transmite Agerpres. 

Serul creat de Novavax utilizează o tehnologie considerată clasică

Spre deosebire de vaccinurile cu ARN mesager dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna, serul creat de Novavax utilizează o tehnologie considerată clasică, similară celei folosite pentru producerea vaccinurilor împotriva hepatitei B şi a tusei convulsive, care datează de câteva decenii şi sunt utilizate pe scară largă în lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel