Peste 600.000 de tone de cereale scoase din porturile ucrainene în urma acordului de la sfârşitul lui iulie
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Fotografie de la Kai Pilger, Pexels
Fotografie de la Kai Pilger, Pexels
O cantitate totală de 622.000 de tone de cereale a fost transportată cu nave din porturile ucrainene de la Marea Neagră după acordul între Kiev şi Moscova de la sfârşitul lui iulie, informează joi Ministerul Apărării din Turcia, relatează DPA.

Douăzeci şi cinci de nave au părăsit porturile ucrainene pentru a exporta grâne, în timp ce 18 nave au intrat în aceste porturi de la 1 august, a anunţat pe Twitter Ministerul Apărării de la Ankara.

Turcia şi ONU au ajutat Rusia şi Ucraina să ajungă la un acord privind exportul de grâne ucrainene la sfârşitul lui iulie, ridicând astfel blocada asupra porturilor ucrainene instituită în februarie.

Navele trebuie inspectate de o echipă internaţională la centrul de coordonare comună de la Istanbul, înfiinţat pentru a monitoriza exporturile de cereale prin Marea Neagră.

Transporturile sunt percepute drept cruciale pentru multe ţări care depind de cerealele din Ucraina, care este grânarul Europei.

Criza de cereale şi preţurile în creştere au dus la temeri privind probleme grave în special pentru naţiuni mai sărace din Asia, Africa şi Orientul Mijlociu, existând risc de foamete în multe zone.

Milioane de tone de cereale au fost blocate în porturile ucrainene după ce Rusia a atacat statul vecin la sfârşitul lui februarie şi a instituit o blocadă asupra porturilor sale.

Ucraina, la rândul său, a minat aceste porturi de teama unei invazii ruse.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se întâlnesc joi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în Ucraina, pentru a discuta, printre altele, despre viitorul exporturilor de cereale, notează Agerpres.

Erdogan și Guterres merg în Ucraina și se vor întâlni cu Zelenski. Secretarul general al ONU merge la Odesa

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, omologul său turc Recep Tayyip Erdogan și șeful ONU Antonio Guterres se vor întâlni, joi, în Ucraina, a anunțat ONU.

„La invitația președintelui Volodimir Zelensky, secretarul general se va afla joi la Lviv pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu președintele Recep Tayyip Erdogan al Turciei și liderul ucrainean”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al lui Guterres.

Guterres va vizita apoi orașul-port ucrainean Odesa, la Marea Neagră, vineri, înainte de a se îndrepta spre Turcia, scrie Al Jazeera.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a discutat despre „terorismul nuclear al Rusiei” la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, în timpul unui apel cu președintele francez Emmanuel Macron, în timp ce a cerut mai multe sancțiuni împotriva Moscovei.

„Continuăm dialogul cu președintele francez Emmanuel Macron. L-am informat despre situația de pe front, despre terorismul nuclear al Rusiei la ZNPP (centrala nucleară Zaporojie)”, a scris Zelenskyi pe Twitter.

„I-am mulțumit pentru ajutorul tangibil de apărare al Franței… Trebuie să creștem sancțiunile împotriva Rusiei”, a adăugat Zelenski, conform Al Jazeera.

Presa de stat rusă raportează că un număr record de mașini care au traversat podul din Crimeea care leagă peninsula ocupată în 2014 de Rusia. Acest fapt sugerează că un număr de ruși care s-au stabilit după anexarea din 2014 fug acum din regiune, conform The Guardian.

Anunțul a fost făcut de Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, care a distribuit pe contul său de Twitter un articol al agenției rusești de presă TASS:

„38.297 de mașini au traversat podul din Crimeea în 15 august, anunță mass-media de stat rusă TASS, citând departamentul local de gestionare a drumurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel