Peste 3000 de profesori argeșeni încă mai aşteaptă indemnizaţia de concediu aferentă pe 2010
Profesori argeşeni cărora li s-a diminuat indemnizaţia de concediu de odihnă în 2010 au obţinut în instanţă hotărâri definitive şi irevocabile. Conform acestor hotărâri profesorii trebuie să-şi primească drepturile cuvenite. Potrivit celor precizate de liderul SIPA Muntenia, Adrian Voica, la acest moment ștatele stau la Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, să se pună viza de control. Inspectorul general al ISJ Argeş a precizat în şedinţa cu directorii, joi, că prioritare sînt salariile şi abia apoi se poate vorbi de restul, informează Curierul de Argeş.
Autor: Adrian Stroescu
Cadrele didactice care au cîştigat în instanţă indemnizaţia de concediu de odihnă aferentă anului 2010 şi au hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile trebuiau să-şi ia banii cel mai târziu la începutul lunii în curs, potrivit celor precizate de Adrian Voica. Conform acestor hotărâri judecătoreşti, centrele bugetare au obligaţia de a calcula indemnizaţia de concediu de odihnă pentru anul 2010, în cuantum integral, nediminuată cu 25%, şi să le achite cadrelor diferenţa dintre indemnizaţia efectiv încasată şi cea nediminuată, sume actualizate în raport cu rata inflaţiei la data plăţii efective.
Ștatele, blocate la ISJ Argeş
Cu toate acestea, liderul SIPA Muntenia spune că, până acum, din cele peste 5.000 de cadre didactice care au mers pe calea instanţei circa 3.300 au la acest moment hotărâri definitive şi irevocabile, însă statele s-au blocat la ISJ Argeş.
„Avem hotărâre definitivă şi irevocabilă pentru recuperarea celor 25% pe concediul de odihnă pe lunile iulie şi august. De peste trei săptămîni ISJ stă să pună viza de control. Trezoreria cere această viză de la ISJ. Nici o altă instituţie nu poate să se impună la executarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Dacă nu vor pleca statele de plată, vom face plângere penală împotriva ISJ, a conducerii şi a celor de la departamentul de salarizare. Sancţiuniile sunt de la amendă până la restrângerea drepturilor cetăţeneşti. Sunt instituţii de învăţământ unde Primăria a făcut o adresă în care se menţionează faptul că există fonduri pentru decontul pe iulie şi august al acestor diferenţe. La Colegiul Naţional Al. Odobescu, la Şcoala Vultureşti, la Colegiul Economic Maria Teiuleanu, la şcolile 20, 11, la Chimie. Banii se găsesc repartizaţi în bugetul de anul acesta. Circa 5.000 de salariaţi au mers în instanţă, dintre care 3.300 au hotărâre definitivă şi irevocabilă pentru punerea în aplicare a plăţii celor 25% pe concediul de odihnă pe 2010“, a precizat Adrian Voica, citat de Curirierul de Argeş.
De partea cealaltă, inspectorul general al ISJ Argeş a precizat joi în şedinţa cu directorii că: „Şi la acest moment avem dificultăţi la plata salariilor. După ce le plătim, abia apoi vorbim de restul. Când vom avea sumele necesare altor plăţi, vom face acest lucru. Guvernul a aprobat reeşalonarea unor astfel de plăţi. Vor fi respectate într-un anumit interval de timp“.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News