Peste 100 de femei singure au fost înșelate în mediul online de opt indivizi
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels / Peste 100 de femei singure au fost înșelate în mediul online de opt indivizi
Pexels / Peste 100 de femei singure au fost înșelate în mediul online de opt indivizi
Mai multe femei au fost înșelate în mediul online de o serie de indivizi care au creat un prejudiciu de șapte milioane de dolari. 

Opt bărbați nigerieni acuzați de o înșelătorie pe internet au fost acuzați într-o instanță sud-africană după o operațiune internațională masivă care implică FBI și Interpol. Autoritățile din SUA, unde au avut loc ancheta și au sediul majorității presupusei victime, au solicitat extrădarea lor.

Aceștia sunt acuzați că au fraudat peste 100 de victime de aproape șapte milioane de dolari în total în ultimul deceniu. Acuzații nu au comentat acuzațiile. Este cel mai mare caz de asemenea anvergură din Africa de Sud, potrivit purtătorului de cuvânt al poliției, Colonelul Katlego Mogale.

Suspecții au între 33 și 52 de ani

Suspecții, cu vârste cuprinse între 33 și 52 de ani, au fost arestați marți în Cape Town, în urma unei cereri pentru asistență juridică din partea SUA. Se crede că FBI și Serviciul Secret al SUA au condus ancheta și au lucrat cu autoritățile din Africa de Sud, inclusiv cu unitatea de poliție de elită, Hawks.

Bărbații sunt căutați în Texas și New Jersey pentru o varietate de infracțiuni, inclusiv conspirație pentru a comite fraude prin mail și poștă, spălare de bani și furt de identitate în formă agravată. Procurorul Robin Lewis a susținut că bărbații sunt membri ai Black Axe, un sindicat transnațional de criminalitate organizată originar din Nigeria, ai cărui specialități includ spălarea banilor prin diferite metode. 

Statul african susține că bărbații ar fi putut fugi de efectele legii, deoarece aceștia încă mai au acces la conturile presupus utilizate. Suspecții riscă 20 de ani de închisoare dacă vor fi găsiți vinovați.

Indivizii inventau povești lacrimogene

Se presupune că aceștia au prădat victimele prin site-uri de întâlniri, unde foloseau identități false. Victimele, de multe ori văduve vulnerabile sau divorțate din întreaga lume, au crezut că se află în relații romantice autentice.

Mogale a spus că, odată ce suspecții „s-au implicat relațional cu victimele lor, ei ar fi inventat povești emoționante despre motivul pentru care aveau nevoie de bani – adică taxe pentru a elibera o moștenire, călătorii esențiale în străinătate, datorii paralizante etc. – și apoi au sifonat banii de la victime”.

„Fraudatorii și-au intimidat și criticat victimele, le-au distrus viața și apoi au dispărut”, a mai spus Mogale. 

Un vecin a doi dintre suspecți, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat pentru BBC că a fost șocat când a auzit că cei doi frați ar fi fost membri ai unei bande criminale nigeriene.

"[Ei] au fost prietenoși și nu au făcut niciodată vreo infracțiune în zonă. Unul dintre frați este căsătorit cu o femeie sud-africană", a spus el.

"Odată pe săptămână, aproximativ 10 mașini de lux soseau și plecau în câteva ore. Acestea erau vehicule de top, cum ar fi un Mercedes Benz 2021, un Jeep și un Ferrari. După felul în care se îmbrăcau puteai spune că sunt bogați."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel