Peste 100.000 de oameni au manifestat pentru creşteri salariale în Franța
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 19 oct 2022, 09:13
WhatsApp
Peste 100.000 de oameni au manifestat pentru creşteri salariale în Franța - Foto Agerpres
Peste 100.000 de oameni au manifestat pentru creşteri salariale în Franța - Foto Agerpres
Peste 100.000 de persoane au manifestat marţi în Franţa pentru a cere creşteri de salarii pe fondul inflaţiei şi a protesta faţă de rechiziţionările de personal grevist în rafinării, relatează AFP. 

În total, 107.000 de persoane au manifestat în ţară, potrivit Ministerului de Interne, 'aproape 300.000', conform confederaţiei sindicale CGT, organizatoarea acestei zile de 'mobilizare şi grevă' interprofesională, împreună cu alte sindicate şi organizaţii de tineret.

La Paris, coloana de manifestanţi - 70.000, potrivit CGT, 13.000, conform poliţiei - a defilat în spatele unei banderole prin care se cereau creşteri salariale şi 'respectarea dreptului la grevă'.

La sfârşitul după-amiezii au avut loc unele incidente, cu câteva vitrine sparte şi ciocniri, mai ales lansări de proiectile, între manifestanţi îmbrăcaţi în negru şi forţele de ordine.

Unsprezece persoane au fost reţinute, a indicat prefectul poliţiei. Ministrul de interne Gérald Darmanin a vorbit despre 'opt agenţi (de poliţie) răniţi uşor', în timp ce CGT a afirmat că şase manifestanţi au fost răniţi în urma unei 'şarje a poliţiei'.

Manifestaţiile au avut loc la apelul a numeroase sectoare: administraţie publică, energie, transporturi publice, transporturi rutiere, agroalimentar, comerţ...

Manifestaţiile au avut loc la apelul a numeroase sectoare: administraţie publică, energie, transporturi publice, transporturi rutiere, agroalimentar, comerţ ş.a. În industria petrolieră, de unde a pornit conflictul care perturbă de aproape două săptămâni distribuţia de carburant, greva continua la compania TotalEnergies.

La Paris, greva afecta parţial transportul în comun, traficul metroului funcţionând aproape normal, dar cel al autobuzelor fiind perturbat. În ce priveşte societatea feroviară naţională SNCF, nu existau probleme majore în reţea, chiar dacă traficul era perturbat în regiunea pariziană şi doar jumătate din trenurile regionale circulau.

În plus faţă de 'creşterea salariilor', mişcarea vizează să denunţe rechiziţionările de grevişti aplicate de guvern pentru a facilita distribuirea de carburant.

'Se vor face rechiziţionări atât timp cât va fi necesar'

'Se vor face rechiziţionări atât timp cât va fi necesar', a prevenit purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran. 'De fiecare dată când aceste rechiziţionări au fost atacate, noi am câştigat în justiţie (...) pentru că judecătorii au considerat că au fost proporţionate', a subliniat ministrul tranziţiei ecologice, Christophe Béchu.

Premierul Elisabeth Borne a afirmat marţi că există o 'ameliorare sensibilă' a situaţiei, mai puţin de 25% din benzinării având funcţionarea perturbată, faţă de aproape o treime în weekendul trecut. 'Vom continua să facem maximumul', a declarat luni preşedintele Emmanuel Macron, spunând că vrea ca această criză 'să se rezolve cât mai rapid posibil'.

Pe lângă subiectul salariilor şi al rechiziţiilor, şi alţi factori alimentează nemulţumirea socială. Printre aceştia se află perspectiva utilizării de către guvern, pentru a face adoptat bugetul, a articolului 49.3 din Constituţie, ce permite executivului să treacă fără vot o lege (cum va fi cazul, 'probabil', miercuri, potrivit lui Olivier Véran), înăsprirea pe viitor a regulilor de acordare a indemnizaţiilor de şomaj sau reforma pensiilor, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?