Peste 1,5 milioane de kilograme de plastic ajung în fiecare an din Dunăre în Marea Neagră
Fluviul Dunărea 'transportă' zilnic în Marea Neagră 4,2 tone de plastic, echivalentul a 1.533 tone pe an, arată Asociaţia MaiMultVerde, care a lansat Programul 'Cu apele curate', un apel la implicare în combaterea şi prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităţilor şi autorităţilor publice din localităţile dunărene.
Potrivit unui comunicat al Asociaţiei, Programul se subscrie campaniei Beat Plastic Pollution lansate de UN Environment de Ziua Internaţională a Mediului în anul 2018, Agendei Europene 2030 şi Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă promovate de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).
Programul cuprinde acţiuni de igienizare a malurilor Dunării, organizate în perioada 5 iunie (Ziua Internaţională a Mediului) şi 29 iunie (Ziua Dunării), urmate în perioada iulie - septembrie de etapa de identificare şi implementare a soluţiilor de prevenire a poluării cu plastic a apelor fluviului: dezvoltarea infrastructurii de colectare, activităţi educative, de informare şi de organizare comunitară, adresate copiilor, tinerilor şi adulţilor. Acţiunile de ecologizare urmează a fi puse în practică de către voluntari şi membri ai comunităţilor din Tulcea, Brăila, Galaţi, Cernavodă, Călăraşi, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Olteniţa şi Drobeta-Turnu Severin, în parteneriat cu autorităţile locale şi Inspectoratele Şcolare Judeţene.
Pentru finalul anului este prevăzută evaluarea şi revizuirea politicilor publice privind gestiunea deşeurilor din plastic, protejarea apelor şi educaţia pentru mediu cu implicarea autorităţilor române: Ministerul Mediului, Ministerul Educaţiei, Departamentul de Dezvoltare Durabilă, Administraţia Naţională 'Apele Române', Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare 'Delta Dunării' (INCDD).
Iniţiatorii programului 'Cu apele curate' vizează colaborarea cu instituţii europene şi globale, precum Comisia Internaţională pentru Protecţia Dunării (ICPDR), UN Water şi UN Environment, în contextul în care studiile relevă că poluarea cu plastic a oceanului planetar reprezintă una dintre cele mai grave probleme de mediu la nivel global, estimările fiind că, până în anul 2050, este posibil să avem în ape mai mult plastic decât peşte. Programul este derulat la initiaţiva Lidl Romania şi MaiMultVerde, în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), One World România la Şcoală şi Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC) şi vine în contextul în care, conform celui mai recent studiu, Dunărea transportă zilnic în Marea Neagră 4,2 tone de plastic (1.533 tone/an).
Asociaţia MaiMultVerde implementează, începând cu anul 2008, proiecte de protecţia mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilităţii şi voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acţiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociaţia implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte şi campanii educative sub sloganuri ca 'Există viaţă după colectare' sau 'Deşeurile nu sunt gunoaie'. În cadrul acţiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 350 tone de plastic din zone naturale (păduri, albii de râu sau trasee turistice). Proiectele au vizat şi autorităţile publice centrale şii locale, prin activităţi specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătăţirea politicilor publice în domeniu, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News