Personalitatea zilei: Liviu Rebreanu
Liviu Rebreanu, născut pe 27 noiembrie 1885, a fost prozator și dramaturg român, membru al Academiei Române.
Înainte de a scrie și de a-și publica romanele scriitorul și-a desăvârșit talentul de prozator scriind povestiri și nuvele. Cea mai cunoscută nuvelă a sa este de bună seamă ,,Ițic Ștrul Dezertor". ,,Ciuleandra", nuvela sa psihologică cea mai cunoscută, va apărea ceva mai târziu.
Romancierul a început să scrie romane realiste, în care acțiunea avea loc în decorul unui sat din Transilvania, Liviu Rebreanu a readus problematica țărănească în centrul atenției lumii literare, prin romanul setei de pământ, ,,Ion". Subtitlul acestuia era „Blestemul pământului, blestemul iubirii” și anunța principalul conflict din text, și a dat unul dintre dintre primele noastre capodopere ale analizei psihologice.
După această experiență literară autorul a scris mai romanul ,,Răscoala" , supranumit de G. Călinescu „roman al gloatei”. El poate fi considerat o capodoperă a romanului românesc din toate timpurile.
Un al treilea roman, ,,Pădurea spânzuraților", a fost inspirat de un incident autobiografic, fratele său, locotenent în Armata Austriacă, fiind condamnat la moarte și executat pentru o tentativă de a dezerta din armata Austro-ungară și a trece în tranșeele românilor în timpul Primului Război Mondial. Tema fusese schițată inițial în nuvela ,,Catastrofa".
În data de 27 august 1916 România a declarat război Austro-Ungariei. Fost ofițer s-a oferit voluntar în armata română, dar nu i s-a aprobat cererea. În 6 decembrie armatele germane ocupă Bucureștiul. ,,Fugarul" se află într-o situație dificilă. Închis în casă, continuă să scrie la romanul ,,Ion".
La începutul anului 1941 a fost numit din nou director al Teatrului Național. La 4 aprilie 1944 fiind grav bolnav, s-a retras la Valea Mare, fără să mai revadă vreodată Bucureștiul. La 7 iulie, Rebreanu scria în Jurnal: „Perspective puține de salvare, dată fiind vârsta mea, chistul din plămânul drept, emfizemul vechi și bronșita cronică.”
La 1 septembrie 1944 la Valea Mare, a încetat din viață la vârsta de 59 de ani. Peste câteva luni a fost deshumat și reînhumat la Cimitirul Bellu din București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News