Personalitatea zilei: Liviu Rebreanu
Data publicării:
Autor: Badoiu Raluca
WhatsApp
rebreanu
rebreanu

Liviu Rebreanu, născut pe 27 noiembrie 1885, a fost prozator și dramaturg român, membru al Academiei Române.

Înainte de a scrie și de a-și publica romanele scriitorul și-a desăvârșit talentul de prozator scriind povestiri și nuvele. Cea mai cunoscută nuvelă a sa este de bună seamă ,,Ițic Ștrul Dezertor". ,,Ciuleandra", nuvela sa psihologică cea mai cunoscută, va apărea ceva mai târziu.

Romancierul a început să scrie romane realiste, în care acțiunea avea loc în decorul unui sat din Transilvania, Liviu Rebreanu a readus problematica țărănească în centrul atenției lumii literare, prin romanul setei de pământ, ,,Ion". Subtitlul acestuia era „Blestemul pământului, blestemul iubirii” și anunța principalul conflict din text, și a dat unul dintre dintre primele noastre capodopere ale analizei psihologice.

După această experiență literară autorul a scris mai romanul ,,Răscoala" , supranumit de G. Călinescu „roman al gloatei”. El poate fi considerat o capodoperă a romanului românesc din toate timpurile.

Un al treilea roman, ,,Pădurea spânzuraților", a fost inspirat de un incident autobiografic, fratele său, locotenent în Armata Austriacă, fiind condamnat la moarte și executat pentru o tentativă de a dezerta din armata Austro-ungară și a trece în tranșeele românilor în timpul Primului Război Mondial. Tema fusese schițată inițial în nuvela ,,Catastrofa".

În data de 27 august 1916 România a declarat război Austro-Ungariei. Fost ofițer s-a oferit voluntar în armata română, dar nu i s-a aprobat cererea. În 6 decembrie armatele germane ocupă Bucureștiul. ,,Fugarul" se află într-o situație dificilă. Închis în casă, continuă să scrie la romanul ,,Ion".

La începutul anului 1941 a fost numit din nou director al Teatrului Național. La 4 aprilie 1944 fiind grav bolnav, s-a retras la Valea Mare, fără să mai revadă vreodată Bucureștiul. La 7 iulie, Rebreanu scria în Jurnal: „Perspective puține de salvare, dată fiind vârsta mea, chistul din plămânul drept, emfizemul vechi și bronșita cronică.”

La 1 septembrie 1944 la Valea Mare, a încetat din viață la vârsta de 59 de ani. Peste câteva luni a fost deshumat și reînhumat la Cimitirul Bellu din București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel