Permise auto, SCHIMBARE MAJORĂ. Diferența dintre viață și moarte
Deputatul și medicul Tudor Ciuhodaru vine cu un proiect legislativ care modifică probele pentru obținerea permiselor auto.
”Câteva secunde fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Toţi şoferii vor putea asigura rapid şi corect măsurile de prim ajutor. Promovarea unui curs de prim ajutor în trafic ar putea fi introdusă la examenul de obţinere a permisului de conducere. Voi depune acest proiect legislativ.” a declarat Tudor Ciuhodaru.
Proiectul legislativ inițiat de el este argumentat de:
”1. câteva secunde fac diferenţa dintre viaţă şi moarte (lipsa oxigării are efecte fatale în 4 minute, inima încetează să bată la 4 minute după oprirea respiraţiei, afectarea permanentă a creierului survine în 4-6 minute);
2. intervenţia rapidă creşte şansele de supravieţuire;
3. pentru a fi cu adevărat eficiente măsurile de prim ajutor trebuie cunoscute precum tabla înmulţirii;
4. efectuate incorect pot duce la sechele grave (traumatismele coloanei cervicale!)
5. peste 50% din decese au loc în primele minute de după accident;
6. rata mare a mortalităţii în accidentele rutiere survenite în afara localităţii şi în rural. Din cele 2300 de decese prin accidente rutiere din România doar 20% (450cazuri) au avut loc în urban, unde teoretic sunt mai multe resurse medicale disponibile dar 80% au loc în afara localităţilor şi în rural, acolo unde şi timpii de intervenţie cresc.
7. În Uniunea Europeană 16 state, printre care se numără Anglia, Germania, Norvegia, Elveţia, Danemarca, au implementat deja obligativitatea instruirii şi testării măsurilor de prim ajutor pentru toţi cei care doresc să obţină un permis de conducere.”
[citeste si]
Medicul Tudor Ciuhodaru a mai spus: ”Concret în art.23 se introduc două noi alineate, alin.(36) şi ( 37), cu urmatorul cuprins:
(36) În vederea obţinerii permisului de conducere candidaţii au obligaţia de a efectua, pe parcursul activităţilor de pregătire teoretică şi practică, şi promova un curs de prim ajutor în trafic.
(37) Programa, modalităţile de organizare şi desfăşurare a cursului de prim ajutor în trafic, lista centrelor autorizate pentru instruirea şi testarea teoretică şi practică, baremul de promovare se stabilesc şi se actualizează prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului administraţiei şi internelor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News