Urmărește emisiunea live
Pericolul unui dezastru nuclear. Ministrul Mediului: Nivelul radiațiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată, nici în Ucraina, nici în România
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Pericolul unui dezastru nuclear. Ministrul Mediului: Nivelul radiațiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată, nici în Ucraina, nici în România / Foto: Pixabay, de Jesse Bridgewater
Pericolul unui dezastru nuclear. Ministrul Mediului: Nivelul radiațiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată, nici în Ucraina, nici în România / Foto: Pixabay, de Jesse Bridgewater
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că nivelul radiaţiilor nu a crescut niciodată, nici în Ucraina, nici în România, în perioada războiului.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, vine cu un mesaj liniștitor pentru români și spune că nivelul radiațiilor nu a crescut niciodată în perioada războiului, nici în Ucraina, nici în România. Mesajul acestuia vine după îngrijorările generate de bombardarea repetată a centralei nucleare din regiunea Zaporojie din Ucraina.

"Zilele trecute au apărut foarte multe informaţii contradictorii cu privire la situaţia Centralei de la Zaporojie. Am avut o discuţie telefonică destul de lungă cu domnul ministru al Mediului din Ucraina, şi domnul Strilets (ministrul Mediului şi Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Strilets - n.r.) a subliniat încă o dată faptul că sistemul de monitorizare a radiaţiilor din Ucraina este funcţional. A fost dezvoltat şi completat cu noi unităţi de măsurare a radiaţiilor în urma donaţiilor primite de la statele europene.

Este un sistem care raportează zilnic datele măsurate şi le trimite la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, aşa cum facem şi noi. Reţeaua Naţională pentru Supravegherea Radioactivităţii Mediului care funcţionează sub autoritatea Agenţiei Naţionale pentru Mediu este o reţea funcţională, care preia zilnic datele unde se validează şi se trimit la Agenţia Internaţională. Datele măsurate, validate şi transmise la Agenţia Internaţională nu justifică în niciun fel îngrijorările din spaţiul media sau de la nivelul populaţiei.

De la începutul războiului această monitorizare este una continuă, validările de date se fac continuu, zilnic. În perioadele în care am avut informații, situații din Ucraina cu privire la o potențială activitate nucleară sau probleme la aceste centrale am făcut validări mai dese, chiar din oră în oră. Toate aceste date certifică faptul că nivelul radiațiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată, nici în Ucraina, nici în România. ", a spus Tanczos Barna în cadrul unei conferințe de presă.

Harta unui dezastru nuclear de tip Cernobîl la Zaporojie. Ce s-ar întâmpla cu România în caz de catastrofă cu norul radioactiv

Un grup de experți a efectuat un posibil scenariu bazat pe calcule ce țin inclusiv de factorul meteorologic, în cazul unei catastrofe nucleare la centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. 

Centrala nucleară de la Zaporojie se află în sudul țării în zona ocupată de Federația Rusă și „în prima linie” a bătăliei pe care o dau trupele ruse de ocupație și cele ucrainene de apărare.

Zona în care se află centrala a fost atacată de mai multe ori în aceste zile. Pe data de 7 august compania ucraineană Energoatom a anunțat că  forțele rusești au bombardat liniile de înaltă tensiune din zona reactoarelor nucleare.

Energoatom a precizat că Rusia intenționează să distrugă toate liniile electrice prin care centrala furnizează electricitate către sistemul energetic al Ucrainei, întrerupând astfel alimentarea zonei de sud a țării. Centrala a fost atacată și ieri, iar secretarul general al ONU a atras atenția că orice atac asupra centralei de la Zaporojie reprezintă un act sinucigaș.

De partea cealaltă Federația Rusă acuză forțele ucrainene că bombardează facilitatea, în timp ce Ucraina precizează că Rusia folosește ca „scut” centrala nucleară pe care amenință că o va arunca în aer. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel