Pericolul din zacuscă și cârnați. Dorobăț: Bacteria atacă nervii, slăbește mușchii feței, gura, ochii
Află în articol ce boala poți lua din zacuscă și cârnați.
Botulismul este o boală gravă, cauzată de o toxină care atacă nervii organismului. Simptomele botulismului încep de obicei cu slăbiciunea mușchilor care controlează ochii, fața, gura și gâtul. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical despre botulism, ce este botulismul și cum se transmite această boală.
Dr. Carmen Dorobăț: Boala este întâlnită în special iarna
”Botulismul este o boală care se transmite prin alimente care sunt conservate în condiții de anaerobioză. Acestea pot fi la conserve de pește, pastă de pește, cârnați și am avut cazuri când au fost găsite și în lucruri conservate în gospodării. Bacteria care determină această boală se dezvoltă în lipsa oxigenului iar boala este de fapt determinată de toxina acestei bacterii care atacă sistemul nervos central. Boala este întâlnită în special iarna pentru că este perioada în care oamenii consumă mai multe conserve, iar dacă nu suntem atenți la calitatea de aliment din conservele respective”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.
Alimentele care îți pot pune viața în pericol
Pe parcursul verii, gospodinele au pregătit zacusca, dar și alte alimente conservate pentru a fi consumate în perioada iernii. Numai că aceste alimente, inclusiv conservele pe care le găsim în magazine ne pot pune viața în pericol.
”Când vorbim despre cârnați, în momentul în care se prelucrează și ulterior este închis la capete și este ținut o perioadă de timp, cum este peste iarnă, în interiorul învelișului respectiv se pot crea condiții de anaerobioză care să ducă la dezvoltarea acestor bacterii. La conservele pe care le cumpărăm trebuie să avem mare atenție la cele care au capacul bombat.
Mai trebuie să avem mare atenție și la zacusca care este făcută în casă pentru că în momentul în care se face acea sterilizare în cuptor poate apărea această bacterie. Trebuie avut grijă la toate alimentele care sunt păstrate o perioadă mai lungă de timp și din care am eliminate aerul, pentru că alimentele nu vor fi modificate nici la gust, nici la miros și din această cauză toxina este foarte periculoasă”, a mai precizat sursa citată.
Simptomele botulismului
Semnele și simptomele pentru botulism pot include:
- Dificultăți la înghițire
- Slăbiciune musculară
- Vedere dublă
- Pleoapele înclinate
- Vedere încețoșată
- Dificultăți de vorbire
- Dificultăți de respirație
- Dificultate în mișcarea ochilor, notează CDC.
”Toxina atacă sistemul nervos central și merge de la simptome minime cum ar fi căderea pleoapelor, persoana nu mai poate deschide ochii, sau cazuri foarte grave în care sunt tulburări respiratorii. O mare problemă este aceea că toate aceste simptome sunt duse de pacient în condiții de afebrilitate. Tratamentul trebuie administrat cât mai repede pentru că boala se agravează prin toxină și o dată eliberată este foarte greu de împiedicat în a-și face efectul. Se folosește serul antibotulinic și terapia antimicrobiană”, a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț. Citește continuarea articolului pe DC MEDICAL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News