Data publicării:

Pericolul automedicaţiei. Ce riști dacă iei o aspirină pe zi

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Aspirina nu se ia "după ureche" / Foto: Pexels
Aspirina nu se ia "după ureche" / Foto: Pexels

Am zice că o aspirină pe zi e inofensivă şi, din auzite, cică ar face bine şi ne-ar feri de migrene şi palpitaţii. Nimic mai neadevărat. Medici infirmă astfel de speculaţii şi recomandă oamenilor să nu facă prostia să se trateze cu aspirină "la liber" şi "la ochi".

Până să ajungem la medic, apelăm cu toţii la automedicaţie. Câţi dintre noi nu avem o cutie cu medicamente în casă? Din ea nu lipseşte nici "mult iubita" aspirină despre care românul crede că e "bună la toate". A circulat chiar într-o vreme ideea că şansele unui atac de cord sau ale unui accident vascular cerebral sunt reduse dacă luăm o aspirină pe zi. În majoritatea situaţiilor, pacienţii apelează la astfel de "soluţii salvatoare" pentru că au văzut la televizor, au citit pe internet sau au auzit la vecini că funcţionează. Puţini se gândesc însă la consecinţele acestui obicei total nesănătos şi chiar contraindicat. Care sunt riscurile acestor obiceiuri ne spune dr. Corina Matei, medic specialist cardiolog, scrie digi24.ro.

Deşi are multe beneficii, aspirina trebuie consumată doar la sfatul medicului specialist. Luată zilnic şi după ureche, aspirina favorizează apariţia gastritei şi a ulcerului gastro-duodenal, avertizează medicii. „Am întâlnit foarte multe persoane care iau aspirină de foarte mult timp, 5 ani, 7 ani, persoane tinere, 45-50 de ani, fără să consulte un medic specialist și acest lucru nu este lipsit de riscuri. Pot apărea probleme gastrointestinale, de la o gastrită ușoară, ulcer gastric care poate să perforeze și să apară hemoragii potențial amenințătoare de viață. Pot să apară probleme hematologice, anemie, trombocitopenie. Aspirina, administrată fără indicație clară sau fermă de la medicul specialist, crește riscul de sângerare! Ne expunem, fără să fie cazul, unui risc crescut de sângerare,” explică medicul.

De asemenea, și vitaminele pot fi periculoase dacă sunt administrate fără recomandarea medicului. "Vitaminele sunt periculoase pentru că și cu vitamine ne putem intoxica, adică se poate ajunge la un supradozaj. Nu recomand administrarea niciunui medicament fără sfatul unui specialist, nici a suplimentelor, fără măcar efectuarea unor analize," recomandă specialistul. Efectele pot să apară în special dacă bolnavul are afecţiuni de care nu ştie sau dacă asociază aceste medicamente cu altele, incompatibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel