Data publicării:

Pericol pe şosele. Avertismentul poliţiştilor

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
COD PORTOCALIU de furtună. Fenomene periculoase imediate
COD PORTOCALIU de furtună. Fenomene periculoase imediate
Poliţiştii rutieri atrag atenţia şoferilor asupra pericolului provocat pe şosele de vremea rea. 

Pentru o călătorie în siguranță, în contextul avertizării meteorologice, Poliția Română vă recomandă:

Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulație, pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile, recomandăm conducătorilor auto să se intereseze cu privire la starea meteorologică de pe traseul pe care urmează să îl parcurgă. Dacă întâlniți porțiuni unde partea carosabilă este umedă, circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere că distanța de frânare în astfel de condiții este mult mai mare.

Evitați acționarea bruscă a sistemului de frânare și a mecanismului de direcție, deoarece autovehiculul pe care îl conduceți poate derapa. Folosiți cu precădere frâna de motor atunci când rulați pe un carosabil alunecos. Nu efectuați depășiri riscante! Conștientizați în permanență pericolul de a acvaplana. În acele momente anvelopa nu mai are contact cu asfaltul, sub ea existând doar o peliculă de apă. Atunci, controlul mașinii este practic imposibil. Această situație apare atunci când anvelopa nu mai poate evacua cantitatea de apă pe care o întâlnește.

În principiu, acvaplanarea apare foarte repede la anvelopele uzate sau la trecerea prin bălți cu o viteză prea mare. Pericolul de accident în acest caz este extrem de ridicat. Până ce mașina nu încetinește, nu poate fi controlată aproape deloc. Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliția Română recomandă conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanță suficient de mare față de vehiculul din față, pentru a putea opri în condiții de siguranță!

Folosiți luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă. Curățați în permanență farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, asigurați buna funcționare a ștergătoarelor de parbriz și folosiți corespunzător instalația de ventilație — climatizare!

Efectuați fiecare manevră în trafic numai după o temeinică asigurare!

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie așezate la o distanță mai mare de autovehicul, decât în condiții normale!

În condițiile unui trafic aglomerat, precipitațiile pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstrați-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile! Nu vă angajați în depășirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate și faceți fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.

Pietonii sunt rugați să își ia toate măsurile de precauție, pentru a fi siguri că sunt observați în trafic de către șoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de către șoferi! De asemenea, vă atragem atenția asupra necesității respectării indicațiilor polițiștilor rutieri, în cazul interzicerii temporare a circulației pe unele sectoare de drum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel