Data publicării:

Pentru Băsescu, SPARGEREA partidului este o soluție de supraviețuire politică. INTERVIU cu politologul Alfred Bulai

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
PDL
PDL

PDL nu are în acest moment un șef mai bun decât Emil Boc, crede politologul Alfred Bulai, profesor la SNSPA. Nevoia unei cosmetizări a imaginii partidului explică tentativa de  schimbare a premierului cu unul independent, dar în fundal se poate bănui o strategie mai amplă, de spargere a partidului. Vor rezulta două partide, unul generat de tabăra ultra-reformistă din PDL, fără bază în teritoriu, dar cu imagine bună și unul care rămâne greilor din filiale. Aceștia vor prelua nemulțumirile electoratului, legate de actuala guvernare, compensând însă prin rețeaua de interese și mașina de vot din circumscripții. Miza: blocarea tentativei USL de a câștiga peste 50 la sută din mandate, ceea ce ar conserva influența președintelui Băsescu pe scena politică și după 2012, explică Alfred Bulai pentru De Ce News.

De ce News: Sever Voinescu și Cristian Preda cer ca PDL să accepte candidaturi ale unor membri care nu au cinci ani în partid. Să fi apărut o criză de cadre?

Alfred Bulai: Există o lipsă de cadre în PDL. O să protesteze lumea la afirmația mea, dar vă asigur că unul mai bun ca Emil Boc nu au în prezent pentru funcția de șef al partidului. Dincolo de contestări, să recunoaștem că Boc este un comunicator mult mai bun decât Blaga ori Frunzăverde. Nu mai spun de Berceanu sau Videanu, care au imaginea pe care o au. Nu există un pedelist de forță, ținut în umbră, pe care să-l scoată acum la înaintare, ca să ocupe prima poziție. Stolojan...au trecut două decenii, n-a mai rămas decât amintirea unei personalități. Pe altul nu au.

De ce News: Nu au suficientă forță lupii tineri să preia partidul?

Alfred Bulai: Nu au nicio relevanță în teritoriu. În prezent, se încearcă doar cosmetizarea imaginii, pentru că au recunoscut-o și ei, sunt în cădere liberă. Nu există niciun motiv pentru care elctoratul s-ar întoarce la PDL. Au vrut, deci, să îi construiască o imagine de erou lui Boc, căruia să-i mulțumească și să-l trimită să repare partidul etc. Și-au dat seama că nu ține: odată că ar recunoaște, implicit, eșecul guvernării...Și nici nu ar avea cum să repare un om cu impopularitatea lui Boc imaginea PDL-ului. Doar intrarea în opoziție ar reduce popularitatea USL, dar e de neconceput pentru Băsescu. Sunt blocați efectiv, ca la șah și mat, nu mai au nicio mutare.  Ba mai este o variantă, riscantă, dar care ar putea funcționa.

De ce News: Albă ca Zăpada?

Alfred Bulai: Spargerea PDL în două partide. Unul ar fi alcătuit din ultra-reformatori, din cei pe care îi numiți lupii tineri, care ar avea o imagine  bună, mai ales pentru electoratul de dreapta. Și, evident, pentru cei nemulțumiți în general de guvernarea Boc. Cei care rămân să deconteze eșecul guvernării se pot baza pe siglă și pe aparatul de partid din teritoriu, plus rețelele aferente. Două partide pot obține mai mult, când se însumează voturile adunate de fiecare în parte. În plus, va fi împiedicată USL să strângă 51 la sută din mandate. Aceasta ar fi cea mai importantă manevră pentru ca președintele Băsescu să supraviețuiască politic după 2012. Altfel, va fi izolat la Cotroceni, n-o să-i mai răspundă nimeni la telefon. Singurul moment când mai poate face ceva este la numirea premierului. Iar USL, cu 51 la sută din parlamentari, îi va da mutarea în plic.

De ce News: Alte trucuri electorale?

Alfred Bulai: Scăderea pragului electoral se înscrie în aceeași strategie: ar permite mai multor partide mici să ajungă în Parlament, evitând redistribuirea către USL. Este clar că nimeni nu se mai așteaptă ca PDL, indiferent de formulă, să mai câștige ceva, ei vor doar să minimizeze pierderile. Adică să ofere nemulțumiților o direcție, indiferent care, dar nu USL. Așa ar putea intra în parlament PRM, partidul lui Dan Diaconescu, PNG. Becali ar putea să fie presat să candideze din nou, de pildă. Fragmentarea votului împiedică USL să facă guvernul fără să mai ajungă la mâna lui Băsescu. Circa 10-15 la sută din voturi s-ar duce spre partidele mici, la o scădere a pragului la 3 la sută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel