Data publicării:
Pensionarii săraci, medicamente compensate cu 90%
Ministrul Sănătății și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au semnat ordinul care ridică plafonul până la care pensionarii cu venituri mici au dreptul la medicamente compensate cu 90%. Ordinul a intrat deja în vigoare.
De la 1 iulie, de când punctul de pensie a crescut de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, pensionarii cu venituri care depășeau fie și cu un leu pragul de 900 de lei s-au trezit că nu mai au acces la medicamente compensate cu 90%.
Problema a apărut pentru că, în timp ce majorarea punctului de pensie este apanajul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, plafonul până la care pensionarii au dreptul la medicamente foarte ieftine este stabilit de Ministerul Sănătății, și pus în aplicare de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Situația a fost semnalată, în primele zile ale lunii, de pensionari, dar și de medicii de familie care s-au trezit că trebuie să le explice bătrânilor care le trec pragul de ce nu mai au dreptul să primească rețete cu compensare foarte mare, după ce pensia lor a crescut cu câțiva lei.
Atât de ușor de modificat
Imediat, Ministerul Sănătății a compus un ordin care leagă, în premieră, plafonul de compensare a medicamentelor cu 90% de creșterea punctului de pensie, astfel încât scandalul de la începutul lunii să nu se mai repete.
Deși, teoretic, ordinul era pus în debatere publică până la sfârșitul lunii august, el a fost deja semnat de șeful CNAS, Răzvan Vulcănescu cât și de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și publicat în Monitorul Oficial, Partea I, din 20 iulie, intrând deja în vigoare.
Ce și cum modifică
Ordinul modifică, în principal, două lucruri esențiale:
- În primul rând, majorează pe loc plafonul până la care pensionarii au dreptul la medicamente mai ieftine cu 90%, de la 900 de lei cât era până acum, la 990 de lei. Aceasta majorare este similară cu cea suferită de punctul de pensie- este vorba tot de o creștere de 10% - astfel încât niciun pensionar cu pensie mică să nu mai fie afectat.
- În al doilea rând, ordinul leagă, de acum înainte, majorarea punctului de pensie de plafonul de compensare, astfel încât, de fiecare dată când primul crește, să fie majorat automat și în egală măsură și al doilea.
Când și cum va mai crește punctul de pensie
Potrivit programului de guvernare, până în 2020 mai sunt programate încă trei majorări ale punctului de pensie.
Acestea vor fi:
- la 1 aprilie 2019, punctul de pensie va crește la 1.265 de lei,
- la 1 aprilie 2020, punctul de pensie va crește la 1.400 de lei
- la 1 octombrie 2020, punctul de pensie va ajunge la 1.775 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News