Data publicării:

Pensii speciale. Cîțu: Noi susținem un singur principiu. Sistemul de pensii este un fel de Caritas

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Politica
WhatsApp

Spinoasa problemă a pensiilor speciale și, mai ales, a mărimii acestora, a fost unul dintre subiectele pe care le-a lămurit ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, marți seara.

Ce se va întâmpla cu pensiile speciale, cu pensiile anumitor categorii de angajați, dar și cu valoarea acestora, a explicat ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, la ”Legile Puterii”, marți seara:

”În Parlament există un proiect de lege pe care eu l-am inițiat: eliminarea pensiilor speciale, a indemnizațiilor de serviciu, a pensiilor care nu se bazează pe contributivitate. Există acest drept pentru a avea o pensie care nu este legată de contributivitate, pentru anumite categorii, dar calculul acesti pensii este în atributul Guvernului. Nu înseamnă că trebuie să fie acele pensii de zeci de mii de lei, care să fie mai mari decât un salariu. Înțeleg că există anumite categorii care pot lua pensii care nu sunt legate de contributivitate, dar asta nu înseamnă să fie acele pensii nesimțite. Trebuie să le decuplăm pe cele două. Această dezbatere pe care o avem în societate este benefică și vom vedea ce se întâmplă cu acel proiect al meu din Parlament. Noi susținem în continuare un singur principiu pentru pensii: contributivitatea”, a explicat ministrul Cîțu.

Nu există două Românii, nu există două tipuri de români, unii mai speciali decât ceilalți. Suntem aceeași oameni. Am mai spus asta, există riscul să nu mai fie bani pentru pensii în viitor. Având în vedere evoluția demografică, există riscul ca să nu mai aibă cine să plătească pensiile în viitor.  Sistemul de pensii este ca un fel de Caritas, cât are cine să contribuie este ok, dar după aceea nu. Reformarea nu se întâmplă peste noapte. O să ne trezim cu această problemă peste câțiva ani, 15-20 de ani, dar timpul trece repede. Pentru cei care au cotizat nu vor mai fi bani, din cauze demografice. Avem două-trei exemple clare, Noua Zeelandă și Anglia care dau o mai mare putere sistemului de pensii private, acolo ai randament. Anul acesta am reușit să salvăm pilonul II, prin eliminarea acelei cerința de majorare de capital social pentru fondurile de pensii", a declarat ministrul Finanțelor la Realitatea Plus, marți seara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel