Urmărește emisiunea live
Pe măsură ce armistițiul israelo-palestinian se menține, centrala electrică din Gaza repornește
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Odată cu încetarea focului între Israel și militanții palestinieni, după aproape trei zile de violențe, singura centrală electrică din Gaza și-a reluat operațiunile luni, iar Israelul a început să redeschidă punctele de trecere în teritoriu.

Israelul a ridicat și restricțiile de securitate asupra comunităților din sudul Israelului, după ce armistițiul mediat de egipteni a intrat în vigoare duminică seara, relatează AP.

 

De vineri, avioanele israeliene au lovit ținte în Gaza, în timp ce gruparea militantă Jihad Islamic Palestinian susținut de Iran a tras sute de rachete în Israel.

Pe parcursul a trei zile de lupte, 44 de palestinieni au fost uciși, inclusiv 15 copii și patru femei, iar 311 au fost răniți, a declarat Ministerul Palestinian al Sănătății.

12 dintre cei uciși erau militanți ai Jihadului Islamic, unul era dintr-un grup armat mai mic și 2 erau polițiști afiliați Hamas care nu luau parte la lupte, potrivit fracțiunilor armate.

Israelul a estimat că un total de 47 de palestinieni au fost uciși, dintre care 14 au fost uciși de rachetele Jihadului Islamic ratați. Acesta a spus că 20 de luptători și 7 civili au murit în atacurile aeriene israeliene și că încă investighează alte 6 morți.

Niciun israelian nu a fost ucis sau rănit grav în lupte

Violența amenințase să se transforme într-un alt război total, dar a fost controlată pentru că Hamas a rămas pe margine, posibil pentru că se teme de represaliile israeliene și de o ruptură a înțelegerilor economice cu Israelul, inclusiv eliberarea de permise de muncă israeliene care oferă o sursă vitală de venituri pentru mii de rezidenți din Gaza.

Israelul și Hamas au purtat patru războaie de când grupul a invadat teritoriul în 2007. Ciocnirile au cauzat un bilanț uluitor pentru cei 2,3 milioane de rezidenți palestinieni ai teritoriului sărac.

Este posibil ca ultimele violențe să fi întărit averea politică a premierului interimar al Israelului, Yair Lapid, care nu avea experiență în conducerea operațiunilor militare. El a declanșat ofensiva cu mai puțin de trei luni înainte de alegerile generale în care face campanie pentru păstrarea postului.

”Toate obiectivele noastre au fost atinse”, a spus Lapid luni. ”Întregul comandament militar superior al Jihadului Islamic din Gaza a fost vizat cu succes în trei zile.”

Israelul a început să redeschidă punctele de trecere în Gaza pentru nevoi umanitare și a spus că le va deschide complet dacă va continua calmul. Camioane cu combustibil au fost văzute intrând pe punctul de trecere principal de marfă și îndreptându-se spre centrala electrică, care s-a oprit sâmbătă după ce Israelul a închis punctele de trecere.

Acest lucru s-a adăugat la  apogeul căldurii estive din teritoriul, care se află sub o blocadă israelo-egipteană și suferă de o criză cronică de energie care îi lasă pe locuitori cu doar câteva ore de energie electrică pe zi.

Viața pentru sute de mii de israelieni a fost perturbată în timpul violenței, chiar dacă sistemul sofisticat de apărare antirachetă Iron Dome al țării a interceptat multe dintre rachete.

Consiliul de Securitate al ONU a programat luni o reuniune de urgență cu privire la ultima rundă de lupte

”Subliniem angajamentul nostru de a face tot ce putem pentru a pune capăt escaladării în curs, pentru a asigura siguranța și securitatea populației civile și pentru a urmări dosarul prizonierilor palestinieni”, a declaarat coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Tor Wennesland.

Armata israeliană a declarat că militanții din Gaza au tras aproximativ 1.100 de rachete spre Israel, iar aproximativ 200 au aterizat în interiorul enclavei palestiniene. Armata a spus că apărarea sa antiaeriană a interceptat 380, inclusiv două au tras spre Ierusalim. Armata nu a precizat ce s-a întâmplat cu restul, dar cel mai probabil au căzut în zone deschise sau s-au despărțit în zbor.

Jihadul Islamic are mai puțini luptători și susținători decât Hamas și se știe puțin despre arsenalul său. Ambele grupuri cer distrugerea Israelului, dar au priorități diferite, Hamas fiind constrâns de cerințele guvernării.

În ultimul an, Israelul și Hamas au ajuns la înțelegeri tacite bazate pe schimbul de calm pentru permise de muncă și o ușoară relaxare a blocadei la frontieră, impusă de Israel și Egipt când Hamas a invadat teritoriul în urmă cu 15 ani. Israelul a eliberat 12.000 de permise de muncă muncitorilor din Fâșia Gaza și a susținut perspectiva altor 2.000.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel