Pe cine ar putea susține Călin Georgescu la prezidențiale 2025, conform sociologului Bruno Ștefan. „Simion s-ar putea trezi cu un scor mult mai mic decât are în sondaje”

De ce tace Călin Georgescu?
„Am fost și vreau să rămân un președinte al păcii (...) Consider că misiunea mea e încheiată”, a transmis Călin Georgescu, după decizia CCR privind eliminarea sa din cursă. Se face o lună de când „suveranistul” nu mai scoate un sunet. Nu spune nici măcar pe cine susține la prezidențiale. Cine rămâne moștenitorul voturilor sale?
Sociologul Bruno Ștefan vine cu un posibil răspuns.
„George Simion știe că există riscul ca Georgescu să iasă fie în perioada următoare, fie spre finalul campaniei și să spună că-l susține pe Victor Ponta sau pe oricine altcineva, dar cred că pe Victor Ponta îl va susține. Iar George Simion se va trezi cu un scor mult mai mic decât are acum în sondaje. Problema pentru George Simion nu este că va cădea la 20%, ci la 15%, se va duce mult mai jos. Și atunci ne vom aștepta la o schimbare a scorului. Dacă Ponta, conform unor sondaje, este pe locul patru, s-ar putea să urce pe locul întâi sau doi, iar George Simion să treacă pe un loc secund”, a zis sociologul Bruno Ștefan la B1 TV, în emisiunea Laurei Chiriac.
Există sondaje, cum este cel făcut la comanda lui Nicușor Dan, care îl dau deja pe Victor Ponta pe locul doi în primul tur.
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Pe cine susține Ilan Laufer să devină președintele României / video
Sondaj Verifield: Ponta intră în turul doi la prezidențiale 2025. Cifrele care arată fotografia momentului
Un sondaj realizat de Verifield în perioada 24–28 martie 2025 arată că George Simion, candidatul susținut de AUR și POT, conduce în preferințele alegătorilor pentru alegerile prezidențiale, cu 35% din voturile exprimate de cei care declară că se vor prezenta la urne. Cifrele arată fotografia momentului.
Pe locul al doilea se află Victor Ponta (21,1%), urmat îndeaproape de Nicușor Dan (20,8%), ambii candidați independenți. Crin Antonescu, susținut de nou-formata alianță PNL-PSD-UDMR („România ÎNAINTE”), adună 16,4% din intențiile de vot.
Elena Lasconi (USR) este cotată cu 4,3%, în timp ce restul candidaților nu depășesc pragul de 1%: Daniel Funeriu (1,1%), Lavinia Șandru (0,7%), Cristian Terheș (0,3%) și alte variante – tot 0,3%.
Vot parlamentar: AUR 31,7%, PSD 21,2%, PNL 15%
În ceea ce privește alegerile parlamentare, dacă duminivă ar avea loc alegeri, AUR se află pe primul loc cu 31,7%, urmat de PSD (21,2%) și PNL (15%). USR obține 12,9%, în timp ce Partidul Oamenilor Tineri (POT) apare ca o surpriză, cu 7%, peste UDMR (5,1%) și SOS România (3,6%). Celelalte formațiuni nu ating pragul de 5%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News