PDL a început campania electorală. Strategia creşterii de la 10 la 25 %
Elena Udrea, vocea care a anunţat toate mişcările majore de la vârful Puterii, a declarat, duminică, la Suceava, că PDL dă startul campaniei electorale, care începe cu alegerile interne, care "strâng echipa, fixează liderii şi priorităţile".
Principalul scop al acestui anunţ este încurajarea activului de partid şi prevenirea dezertărilor, care în perspectiva moţiunii şi a suspendării, ar putea să răstoarne regimul Băsescu. În plus, concentrarea televiziunilor asupra Elenei Udrea consolidează poziţia taberei sale din PDL, la care a făcut referire prin trimiterea la “echipă” şi “lideri”. Care ar fi însă strategia partidului, cu 10-13 la sută în sondaje?
Scopul este reprezentat de un scor de 20-25 la sută, care i-ar permite să facă o Opoziţie confortabilă, sau chiar să participe la guvernare (dacă se menţine dispersia voturilor şi trendul lui Diaconescu).
Priorităţile pot fi desluşite din abordările liderilor PDL şi ale Executivului:
1. Trebuie trecută iarna, evitându-se astfel anticipatele, devastatoare pentru partidele de la guvernare. În primăvară, se va spune că ceea ce a fost mai greu a trecut, iar alegerile sunt oricum aproape/nu are rost să blocăm relansarea economică etc. Pentru a evita radicalizarea publicului, trebuie discreditată Opoziţia, astfel încât să nu reprezinte o alternativă. La Suceava, Udrea i-a atacat virulent pe liderii PSD şi PNL, arătând că se merge în direcţia confruntării.
2. Resursele vor fi împărţite după culoarea administraţiei publice locale. Atât miniştrii, cât şi Gh. Flutur au insistat pe faptul că Suceava a atras 700 de milioane de euro, majoritatea fondurilor nerambursabile fiind de la ministerul Elenei Udrea.
3. Primarii PDL vor fi ajutaţi să câştige simpatia electoratului, prin oferirea de fonduri de investiţii (care aduc şi beneficii firmelor clientelare). Cel mai recent exemplu este din 20 septembrie, când Guvernul a alocat fonduri totale de 310 milioane lei pentru dezvoltarea infrastructurii şi a bazelor sportive. Primăriile conduse de PDL au primit un total de 153,9 milioane lei, de trei ori mai mult comparativ cu primăriile PSD (48,9 milioane lei) şi PNL (47,6 milioane lei), după cum arăta Mediafax.
4. Primarii care câştigă în primăvara anului 2012 vor aduce, la rândul lor,voturi, în toamnă. Astfel, “partidul primarilor”, cum se autodenumeşte PDL, va folosi şi efectul comisiilor electorale şi efectul "Ioan Oltean” (Ioan Oltean spunea că fără Ministerul de Interne, Băsescu nu ar fi câştigat prezidenţialele).
5. O campanie de promovare va încerca să menţină nucleul dur şi să întoarcă o parte din fanii portocalii, mai ales după ce va fi slăbit şurubul austerităţii. Mergeţi şi explicaţi oamenilor că altfel nu se putea, dar vor trăi mai bine din 2012, a spus Elena Udrea.
6. Cei care merg cu partidul pot să încalce legea, vor fi apăraţi, a transmis, la rândul său ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Prezentă la şedinţa PDL Suceava, ea a afirmat că membrii partidului trebuie să fie solidari cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
Dacă PNL, un partid fără locomotivă de imagine, aflat de patru ani la guvernare, a câştigat 20 la sută, de ce n-ar ţinti PDL, în 2012, un scor similar, mai ales că a dovedit o dexteritate mai mare în a jongla cu voturile, când are pârghiile de putere necesare?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News