Paul Ipate, pe urmele aurului dacic, într-un documentar marca History Channel. Interviu
Autor: Ioana Dinu | Publicat pe: 26 oct 2022, 16:17
WhatsApp
Paul Ipate
Paul Ipate
Paul Ipate vorbește, în exclusivitate pentru Spectacola, despre serialul documentar „Misterul aurului dacic”. 

HISTORY Channel a anunțat lansarea primei sale producții românești, „Misterul Aurului Dacic”, un show hibrid docu-reality cu peisaje fermecătoare, reconstituiri istorice și povești pline de magie. În rolurile principale ale acestei aventuri se află cunoscutul actor Paul Ipate și exploratoarea Simina Cernat. Premiera primului episod va avea loc pe 31 octombrie, de la ora 21:00.


Pornind de la Roma antică și sfârșind până în albiile râurilor din jurul Sarmizegetusei, „Stonehenge-ul” României, cei doi exploratori se întâlnesc cu experți locali și căutători de aur și care s-au cufundat în misterele și pământurile unde astăzi se află cele mai mari rezerve de aur din Europa. Telespectatorii îi vor vedea pe Paul și Simina în grote, râuri, păduri adânci și mine abandonate, dar și la înălțime, ghidați de tehnologia cu infraroșu.

Cu determinare și umor, cei doi discută cu istoricii autohtoni care au inspectat cu atenție aurul, artefactele, bijuteriile, monede și comorile dacice, încercând să caute răspunsuri la diverse întrebări: Cum au călătorit 160 de tone de aur pe o distanță de peste 1.000 de kilometri prin ținuturi sălbatice cu 2000 de ani în urmă? Paul și Simina stau de vorbă cu experți mondiali din Italia, Germania și România despre tezaurul nedescoperit și despre triburile dacice nemiloase care au dispărut de pe aceste meleaguri, aproape fără urmă. Reconstituirile istorice readuc la viață evenimentele și mitologia obscură din vremurile Daciei Antice. 

Cel de-al treilea episod pune în lumină descoperire a 13 brățări de aur care în urmă cu un deceniu au fascinat lumea artei de la New York până la Londra. În prezent, cele 11 brățări rămase dispărute ridică întrebări dificile care au pus în dificultate Interpolul și vânătorii de recompense din întreaga lume: unde sunt ele astăzi?


Spectacola a stat de vorbă cu Paul Ipate, care, pe lângă talentul actoricesc, are și o pasiune pentru istorie, moștenită de la tatăl său. Curiozitatea și pasiunea pentru istorie l-au scos pe actor din zona sa de confort, purtându-l astfel, timp de trei săptămâni, într-o aventură „de povestit nepoților”. 


Paul Ipate mărturisește că nu este un împătimit al drumețiilor montane și că este, de felul lui, un sceptic. Cu toate astea, la finalul călătoriei, actorul spune că au existat câteva experiențe și trăiri pe care nu le poate explica și că, deși nu este un fan al sportului, a meritat fiecare pas pe care l-a făcut în căutarea aurului dacic. 

„Din punct de vedere fizic, a fost extrem de greu. Am și spus, în glumă, la următorul proiect pe care îl am cu History Channel, se va negocia la altitudine. Ce depășește 500 de metri, voi cere dublu (n. r. râde)”, a declarat, amuzat, Paul Ipate.

Vedeți continuarea pe Spectacola.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?