Patru ruşi au fost arestaţi pentru nerespectarea interdicţiei de fotografiere în locuri strategice din Norvegia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Patru ruşi au fost arestaţi pentru nerespectarea interdicţiei de fotografiere în locuri strategice din Norvegia
Patru ruşi au fost arestaţi pentru nerespectarea interdicţiei de fotografiere în locuri strategice din Norvegia
Poliţia norvegiană a anunţat luni arestarea a patru ruşi suspectaţi de încălcarea unei interdicţii de fotografiere, după o serie de arestări similare, într-un climat de tensiune în locuri strategice ale ţării, transmite AFP. 

Nu a fost dezvăluită natura exactă a obiectivului sau locului faţă de care au manifestat interes cei patru ruşi, trei bărbaţi şi o femeie. Acest anunţ a fost făcut la câteva zile după arestarea altor doi ruşi acuzaţi, în două cazuri separate, că au folosit ilegal drone şi au făcut fotografii şi/sau videoclipuri pe teritoriul norvegian.

Cei patru ruşi au fost arestaţi joi, în nordul ţării, într-o maşină înmatriculată în Rusia şi au fost plasaţi în arest preventiv timp de şapte zile, a informat poliţia regională într-un comunicat. Aceştia fuseseră observaţi anterior făcând fotografii într-o zonă supusă unei interdicţii de fotografiere în această regiune din Nordland.

Rușii au făcut un volum 'semnificativ' de fotografii, dar neagă acuzațiile, spunând că sunt simpli turiști

Sosiţi din Finlanda la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, cei patru ruşi în vârstă de aproximativ douăzeci de ani făcuseră un volum 'semnificativ' de fotografii. Ei neagă acuzaţiile, pretinzând că sunt simpli turişti, a declarat un oficial al poliţiei, Gaute Rydmark, pentru postul TV2.

Ministrul norvegian al justiţiei, Emilie Enger Mehl, a refuzat să comenteze acest caz, dar a spus că 'există o presiune crescută asupra Norvegiei din punct de vedere al informaţiilor'.

Potrivit poliţiei, cei patru tineri ruşi nu era echipaţi cu o dronă, spre deosebire de cei doi ruşi arestaţi anterior, tot în nordul Norvegiei.

Norvegia a interzis, la fel ca alte câteva ţări occidentale, survolarea teritoriului său către ruşi, cu drone sau în orice alt fel

Norvegia a interzis, la fel ca alte câteva ţări occidentale, survolarea teritoriului său către ruşi, cu drone sau în orice alt fel, din cauza ofensivei militare din Ucraina. Ambasada Rusiei în Norvegia a deplâns o lipsă de informaţii din partea autorităţilor norvegiene cu privire la această interdicţie şi a apreciat măsura ca fiind nejustificată şi discriminatorie.

În Norvegia, încălcarea interdicţiei de fotografiere se pedepseşte cu un an de închisoare, iar încălcarea interdicţiei de survolare a teritoriului cu trei ani de închisoare.

În prezent cel mai mare furnizor de gaze din Europa, Norvegia a întărit securitatea din jurul instalaţiilor sale de petrol şi gaze după zboruri misterioase cu drone, în special în apropierea unor platforme offshore, şi după presupusa sabotare a conductelor de gaz Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică.

Spaţiul aerian din jurul Stavanger, capitala petrolieră a regatului, a fost închis duminică pentru scurt timp după o nouă semnalare a unei aeronave fără pilot pe cerul acestei regiuni situate în sud-vestul ţării, scrie Agerpres.

Citește și - Danemarca vrea excluderea Rusiei din sportul internaţional, la nivel de antrenori, oficiali și sportivi

Preşedintele Federaţiei Sportive Daneze (DIF), Hans Natorp, a condamnat participarea Rusiei la Adunarea Generală a Asociaţiei Comitetelor Olimpice Naţionale (ANOC). 

Nu credem că ruşii ar trebui să facă parte din sportul internaţional: nici la nivel de antrenori, nici la nivel de oficiali, nici la nivel de sportivi. Nu voi renunţa la mandatul nostru şi nici la dreptul de a vorbi. Este important să fim acolo, să avem dezbateri şi să spunem ce credem. Dacă reprezentanţii Comitetului Olimpic din Rusia vor lua cuvântul, atunci vom organiza o grevă diplomatică, aşa cum se întâmplă la ONU şi vom părăsi sala atunci când ruşilor li se va da dreptul de a vorbi. Vom încerca să atragem de partea noastră cât mai multe ţări, a spus Natorp, într-un interviu acordat DR. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel