Patru din cinci pacienţi cu COVID-19, probleme neurologice. "Este un semnal de alarmă"
80 la sută dintre pacienţii cu COVID-19 au probleme neurologice, iar asta reprezintă un semnal de alarmă, afirmă neurochirurghii.
"Da. E foarte interesant. S-a publicat. Analele de neurologie au adunat aceste date. Au apărut statisticile. Este un semnal de alarmă în întreaga lume. Toată lumea citește aceste super publicații, care au un impact de fiecare cuvânt și virgulă contează în ele.
80% au fenomene neurologice, ceea ce este foarte mult. Foarte mult la persoanele în vârstă, foarte puțin la persoanele tinere. În ce constau? O durere de cap, ca o presiune asupra capului, exact în vertex câteva zile. Nu seamănă cu migrena. Migrena e un atac de durere de cap, cefalee și dispare. Aici se menține ca o apăsare, amețeli, nu-și găsește cuvintele, deci centrii vorbirii sunt afectați, memoria, pierderi de memorie, se produce o ceață în creier, o înmâlire a creierului. Parcă sunt beat, confuz, nu sunt prezent, parcă sunt în altă lume și nu reușesc nici să mă adun. Au găsit un termen: brain fog. Fog înseamnă ceață.
Sistemul nervos, creierul, se află în ceață, în plutire, nu reușesc să fiu eu cu eu. Nu ține o zi, două, ci asta e partea de după. Discutăm de sechele. Nu se resetează creierul, încearcă să funcționeze, apare și în stres, apare și după antibiotice date în doze mari, apare și după boli autoimune, apare și după tratamente cu chimioterapeuticele din cancer, arată o dereglare a funcțiilor cerebrale.", a declarat neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea la Digi24.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News