Patriarhul Kirill, susținător al „operațiunii” din Ucraina, mesaj despre pace de Paști
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a pledat sâmbătă pentru pace şi depăşirea conflictelor, într-un mesaj transmis cu ocazia Paştelui Ortodox.

"Azi, când lumea este dezbinată de conflicte şi contradicţii, când ura, frica şi ostilitatea şi-au făcut sălaş în inimile multor persoane, este important să nu uităm de credinţa creştină şi de a ne arăta iubirea faţă de semenii noştri, singura care poate vindeca rănile provocate de rău şi de falsitate", se arată în mesaj, potrivit Agerpres.

Patriarhul Kirill a făcut totodată apel la menţinerea "unităţii între creştinii ortodocşi" şi la rugăciune pentru "triumful unei păci durabile"."Fie ca rănile şi dezbinările să fie alinate de harul divin", a spus el. Biserica Ortodoxă Rusă a sprijinit anterior "operaţiunea specială" rusă din Ucraina, ceea ce a fost - potrivit experţilor - unul dintre motivele suspendării întâlnirii dintre patriarhul Kirill şi papa Francisc, ce urma să aibă loc în iunie la Ierusalim.

Întrebat despre motivul pentru care nu a călătorit în Ucraina, în semn de sprijin faţă de această ţară, papa Francisc a spus că în condiţiile actuale "nu poate face nimic care să pună în pericol obiective majore, precum posiblitatea de a se obţine o încetare a focului sau cel puţin deschiderea unui coridor umanitar".

Papa Francisc nu va mai merge în Ucraina, așa cum ar fi luat în considerare la începutul lunii

Suveranul Pontif a spus că este „dispus să facă totul pentru a opri războiul” din Ucraina, dar o vizită papală ar putea interfera cu „obiective mai înalte”, cum ar fi eforturile de a pune capăt războiului, așa că nu va merge la Kiev, scrie Mediafax. Papa Francisc a declarat că nu va vizita Ucraina, așa cum ar fi luat în considerare la începutul lunii.

"La ce i-ar folosi Papei să meargă la Kiev dacă războiul ar continua a doua zi?", a declarat el pentru cotidianul argentinian La Nacion, citat de BBC. Suveranul pontif a subliniat că este „dispus să facă totul pentru a opri războiul”, dar o vizită papală ar putea interfera cu „obiective mai înalte”, cum ar fi eforturile de a pune capăt războiului. Papa Francisc a adăugat: „Orice război este anacronic în această lume și la acest nivel de civilizație”.

"A fost o responsabilitate personală"

În interviul publicat vineri, Sfântul Părinte a descris, de asemenea, vizita sa neașteptată la ambasada rusă din Vatican la sfârșitul lunii februarie ca fiind „o decizie pe care am luat-o într-o noapte de veghe, gândindu-mă la Ucraina”. "M-am dus singur. Nu am vrut să mă însoțească nimeni. A fost o responsabilitate personală a mea”.

Întrebat de ce nu numește niciodată Rusia sau pe președintele acesteia în declarațiile sale împotriva războiului, el a răspuns: „Un Papă nu numește niciodată un șef de stat, cu atât mai puțin o țară, care este superioară șefului său de stat”. Papa Francisc spune că nu se va mai întâlni cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, în iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel