Urmărește emisiunea live
Patriarhul Daniel, distincții pentru maicile de la Voroneț
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Patriarhul Daniel, distincții pentru maicile de la Voroneț FOTO DC News / Mănăstirea Voroneț
Patriarhul Daniel, distincții pentru maicile de la Voroneț FOTO DC News / Mănăstirea Voroneț
Maicile de la Voroneţ au fost decorate, marţi, de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Reşedinţa Patriarhală, 'în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru merite deosebite în promovarea şi susţinerea valorilor creştine şi a filantropiei'.

Potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române, PF Daniel a primit vizita stareţei Mănăstirii Voroneţ, Gabriela Platon, ocazie cu care le-a înmânat monahiilor de la acest aşezământ Diploma cu medalie a Anului 2020 - Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor şi Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români în Patriarhia Română.

'Maicile au făcut cateheze cu toţi credincioşii care au venit ca pelerini (părinţi şi copii). Au primit cu multă ospitalitate pe cei care s-au interesat de viaţa mănăstirii şi de activităţi. De aceea, am oferit maicilor de la Voroneţ diploma omagială şi medalia comemorativă a Anului 2020 cu chipul a doi sfinţi ierarhi români, Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului. Ne rugăm ca mănăstirea să fie ocrotită de cei doi sfinţi ierarhi şi să o ajute în lucrarea misionară, fiindcă activităţile de până acum sunt dovada unei frumuseţi misionare', a spus Patriarhul.

Potrivit Întâistătătorului BOR, 'Mănăstirea Voroneţ este frumoasă prin pictura interioară şi exterioară, dar şi prin activităţile misionare pe care maicile le-au dezvoltat de la redeschidere până acum, în frunte cu maica proinstareţă Irina Pântescu, şi, acum, cu maica stareţă Gabriela Platon'. Stareţa Mănăstirii Voroneţ i-a mulţumit Patriarhului.

'Preafericirea Sa cunoaşte tot ceea ce s-a realizat la Mănăstirea Voroneţ şi preţuieşte activitatea monahiilor şi a maicii proinstareţe, stavrofora Irina Pântescu, care anul viitor va împlini 90 de ani de viaţă şi 68 de ani de viaţă în mănăstire', a precizat maica Gabriela. Mai multe maici de la Voroneţ au venit la Bucureşti pentru a participa la vernisajul expoziţiei 'Mănăstirea Voroneţ, 533 de ani de la înfiinţare, 30 de ani de la redeschidere'.

Organizată de Biblioteca Academiei Române, alături de comunitatea monahală a Mănăstirii Voroneţ, expoziţia, curatoriată de Gabriela Dumitrescu, şef serviciu Manuscrise, Carte Rară, constituie o sinteză retrospectivă a celor peste 500 de ani de istorie şi cultură pe care Mănăstirea Voroneţ, ctitorie a domnitorului Ştefan cel Mare, i-a reprezentat pentru Ţara Moldovei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel