Data publicării:
Pateuri cu cartofi din aluat pe bază de chefir. Gustare de sezon: Rețeta super simplă
Dacă ți-e poftă de o gustare delicioasă, caldă, această rețetă de pateuri cu cartofi probabil că îți face cu ochiul. Iată cum se prepară.
Ingrediente
- 250 ml de chefir
- 1 ou
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță de sare + 0.5 linguriță de sare pentru umplutură
- 0.4 linguriță de piper negru măcinat
- 2 linguri ulei de floarea soarelui + 50 ml de ulei pentru prăjire
- 350 g de făină
- 350 g piure de cartofi
- mărar
Cum se prepară
Amestecați chefirul cu oul, 1 linguriță de sare și praful de copt. Adăugați 2 linguri de ulei și iarăși amestecați. Adăugați 175 g de făină cernută și amestecați bine. Apoi, adăugați încă 125 g de făină și amestecați, până veți obține un aluat omogen. Păstrați 50 g de făină. Ungeți mâinile cu ulei de floarea soarelui și frământați bine aluatul. Obțineți un aluat fin, moale și puțin lipicios. Acoperiți aluatul cu folie alimentară și lăsați-l la temperatura camerei.
Pregătiți umplutura: amestecați piureul de cartofi cu sarea, piperul negru măcinat și mărarul tocat. Împărțiți aluatul în două părți. Presărați suprafața de lucru cu făină (cele 50 g păstrate) și întindeți o porție de aluat într-un blat cu grosimea de 5 mm. Decupați din blatul obținut cercuri. Folosiți o formă specială sau o cană. Repetați procesul cu cealaltă porție de aluat.
Așezați câte o porție de umplutură pe mijlocul fiecărui blat. Acoperiți umplutura cu al doilea blat și lipiți bine marginile. Treceți cu făcălețul peste pateurile obținute. Prăjiți pateurile într-o tigaie cu ulei bine încins, pe ambele părți, până se vor rumeni (timp de 2.5-3 minute pe fiecare parte). Serviți pateurile fierbinți, cu smântână sau sosul preferat.
BONUS: Rețeta de frigănele
Ingrediente
pâine feliată
2 ouă
200 ml lapte
un praf de sare
100 ml de ulei
Cum se prepară frigănelele
Spargem ouăle într-un bol, adăugăm sare cât luăm cu două degete. Batem ouăle foarte bine, folosind un tel sau o furculiţă. Adăugăm laptele şi amestecăm totul. Încingem uleiul - folosiţi o tigaie groasă pentru ca friganelele să nu se lipească.
Înmuiem pâinea în amestecul de ou cu lapte, apoi o punem la prăjit în uleiul încins. Focul trebuie să fie potrivit. Dacă este prea tare, se vor arde imediat frigănelele, iar dacă este prea încet, se vor îmbiba cu ulei. Când se rumenesc uşor pe o parte, se întorc pe cealaltă parte. Pregătim o farfurie pe care aşezăm hârtie absorbantă. În aceasta vom scoate frigănelele, ca să se scurgă surplusul de ulei.
În amestecul de ou cu lapte se mai pot adăuga verdeaţă, brânză, usturoi pisat, ceapă verde sau uscată tăiată fin, ardei gras sau iute tăiat cubuleţe sau, ca să fie dulci, 1 lingura de zahăr, vanilie, coajă de lămâie sau portocale. Această rețeta îți va aduce aminte de anii frumoși ai copilăriei, iar cei dragi vor savura frigănelele cu placere. Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News