Data publicării:

Păstrăvi dependenți de droguri. Cum ajung animalele să fie victime ale consumului de substanțe interzise

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Pixabay
Pixabay

Mai mulți cercetători de la o Universitate din Cehia au demonstrat că păstrăvii din anumite bazine de apă au devenit dependenți de droguri. 

Păstrăvul arămiu a devenit dependent de metamfetamină, un drog ilegal în mai multe țări din  lume. Prezența drogului s-a făcut simțită în bazinele de apă unde păstrăvul își petrece majoritatea ciclului de viață. Descoperirea a fost făcută de mai mulți cercetători conduși de Pavel Horky un ecologist specializat pe comportamentul florei și faunei, de la Universitea de Științe ale Vieții din Cehia. Aceștia au dorit să investigheze concentrația de droguri ilegale din mai multe surse de apă, iar rezultatele au fost publicate marți, 6 iulie, scrie CNN.

Echipa s-a folosit de 40 de păstrăvi arămii pe care i-au introdus într-un bazin cu apă ce avea o concentrație metamfetamină la fel de mare precum cea din bazinele de apă naturale și râuri. Peștii au petrecut o perioadă de 8 săptămâni în apa cu droguri, înainte de a fi transferați într-un bazin cu apă curată. 

Sevraj observat la pești

În fiecare zi după transfer cercetătorii au verificat dacă exemplarele acvatice sufereau de vreun simptom al sevrajului provocat de lipsa drogurilor. Pentru a verifica acest lucru, peștii puteau alege între a pătrunde într-un bazin cu apă cu metamfetamină și unul cu apă curată. Pentru verificarea rezultatelor, alți 40 de păstrăvi au fost folosiți în cadrul experimentului. 

Peștii au căutat apa cu metamfetamină după 4 zile petrecute în apă curată. De asemenea, peștii care prezentau simptome ale dependenței erau mai puțin activi, iar drogurile rezistau în corpul lor chiar și la 10 zile după oprirea expunerii la substanțele interzise. 

Consumul de droguri are efecte și asupra mediului

Oamenii de știință au tras concluzia că și cele mai mic cantități de droguri pot afecta animalele din mediul în care substanțele au fost răspândite. 

Apele din zona studiată prezintă urme de droguri din cauza apelor menajere deversate. Resturile de droguri din excrementele utilizatorilor ajung în canalizări și mai apoi în râuri și alte bazine de apă, viața acvatică fiind afectată de substanțele interzise. Stațiile de epurare a apei nu sunt prevăzute cu filtre pentru drogurile consumate în mod regulat de populație.                  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel