Păstrătorii tradiţiei – Interviu cu Marian State, coregraful trupei de dansuri populare „Ghiocelul“, din Atlanta, Georgia
Dansatorii trupei de dansuri populare “Ghiocelul” din Atlanta, Georgia te impresioneaza de la prima vedere, te uimesc prin prospetimea si bucuria pe care o citesti pe fetele lor, si chiar daca sunt mititei ca varsta entuziasmul lor este molipsitor. Majoritatea s-au nascut in America, si unii dintrei ei nu au vizitat niciodata patria parintilor, dar in fiecare seara de vineri se intalnesc la repetitii si in pasi de hora sau de doi, aduc o particica din România in mijlocul nostru. Prin amabilitatea initiatorului si coregrafului acestei trupe de tineri si foarte talentati dansatori, dl. Marian State o sa ii introduc in atentia dvs.
autor: Mara Circiu, Ziarul Miorita USA
Mara Circiu: Cine sunt dansatorii acestui grup de dansuri populare românesti?
Marian State: Dansatorii grupului nostru sunt copii cu varstele cuprinse intre 6 -12 ani, am ales un nume sugestiv tinand cont de varsta lor frageda si afinitatea ce o simtim noi românii pentru ghiocel, simbolul primaverii si floarea care ne duce cu gandul atat de des la primavarile copilariei noastre.
Mara Circiu: Cum s-a format aceasta echipa de dansatori?
Marian State: Pana nu demult, au fost mai multe tentative de a se forma un grup de copii dar din pacate au esuat de fiecare data. Am incercat prima data sa gasim locul de desfasurare iar apoi am inceput sa sun cunostintele care le aveam si stiam ca au copii si ar putea fi interesati, am mai anuntat pe la bisericile românesti din zona, in acest sens as dori sa-i multumesc preotului Nicolae Clempus de la Biserica Sf. Maria din Dacula care a sprijinit aceasta initiativa anuntand in randul enoriasilor despre aceasta activitate.
Mara Circiu: La ce fel de evenimente culturale sau competii ati participat pana in prezent?
Marian State: Suntem un grup tanar, in formare, nu am participat “oficial” inca la un eveniment de profil dar sper sa auziti despre noi cat de curand.
Mara Circiu: Ce te-a determinat sa formezi acest grup de tineri dansatori?
Marian State: Vedeti noi, românii din America, imbratisam aceasta tara ca fiind “acasa’’; imprumutam obiceiurile, mancarea, traiul de aici, dar nu trebuie sa uitam si locul de unde am venit - România cu obiceiurile, portul si dansurile populare care sunt atat de frumoase. Intr-un studiu de specialitate s-a dovedit ca România are “cel mai bogat si mai variat folclor din lume’’, si ar fi pacat ca aceste valori de identitate nationala sa fie uitate. Noi, romanii ne mai intalnim cu diferite ocazii si ar fi pacat sa nu dansam o sarba, o hora româneasca, o purtata, o jiana…Ca si o paranteza sunt “gelos’’, sau mai bine zis am o anumita invidie profesionala in sensul bun al cuvantului pe comunitatea greaca care a reusit sa fie unita si sa-si pastreze traditia prin cele trei grupuri de dansatori, pe generatii care activeaza in prezent. In acest fel s-au facut cunoscuti si drept urmare au dansat in deschiderea Jocurilor Olimpice din Atlanta in 1996. Noi, românii, de ce nu am beneficia de aceeasi binemeritata recunoastere?
Mara Circiu: Cat de atrasi de dansurile populare sunt copiii români din SUA? Traind departe de România, fireste ca au fost expusi mai putin si nu cunosc foarte multe despre dansul popular românesc...
Marian State: Copiii românilor nu pot spune ca pot fi atrasi la prima vedere de dansul popular românesc, pentru ca este un lucru nou si atipic pentru ei, dar parintii lor cunoscand aceasta valoare ar trebui sa fie cei care fac primul pas prin aducerea copiilor la aceasta activitate,esential fiind, fireste si rolul celui care preda dansul popular românesc. Este o vorba ,”daca te imbolnavesti de dans, nu te mai vindeci niciodata’’. Prin dans nu numai ca ne dezvoltam simtul ritmico-muzical dar si cel estetic, de indreptare al corpului, tinutei.
Mara Circiu: Spune-ne ceva despre tine, cand ai inceput sa dansezi, in ce formatii ai activat, de cat timp te ocupi de coregrafie...
Marian State: Am inceput sa dansez de la varsta de 6 ani, si am trait personal acest sentiment de “imbolnavire de dans’’ de la o varsta foarte frageda. Am activat ca dansator la mai multe ansambluri de copii si adulti din tara. Pot spune ca-i datorez faptul ca dansez domnului Dumitru Savu, numele este necunoscut pentru cititori dar pentru mine nu a fost numai instructor–coregraf, a fost al doilea parinte, dansul m-a initiat in arta dansului, o pasiune pe care am desavarsit-o mai tarziu la clasa profesionistilor dansului popular românesc a domnilor Theodor Vasilescu si Marin Barbu, si tin sa le multumesc si pe aceasta cale pentru daruirea si profesionalismul de care au dat dovada. Ca dansator am avut ocazia sa calatoresc in foarte multe tari unde am participat la numeroase festivaluri internationale. Din 1998 am fost coregraful a sase ansambluri de copii si adulti din tara, am predat deasemenea dansul popular românesc in Grecia si Norvegia.
Mara Circiu: Cat de important este dansul in viata ta?
Marian State: Pasiunea pentru dans este o parte integranta a fiintei mele, dansul pentru mine nu a fost numai o profesie ci o experienta de viata.
Mara Circiu: Cum se desfasoara repetiile grupului vostru? Unde va intalniti? Care sunt costurile?
Marian State: Repetitiile au loc in fiecare vineri seara de la ora 7 p.m. in sala sociala a Bisericii Sf. Mary of Egypt situata la adresa: 925 Beaver Ruin Rd.; Norcros, GA 30093. Cursurile sunt gratuite.
Mara Circiu: Lucrezii cu dansatori de toate varstele, cati ani are cel mai tanar? Ce satisfactii ai muncind cu copiii?
Marian State: Cel mai tanar dansator are 4 ani. Satisfactia cea mai mare o am cand vad ca mai sunt parinti care isi fac timp sa-si aduca copiii la cursurile de dans popular românesc si cand vezi copii carora le place sa invete sa danseze. Marea mea satisfactie va fi aceea cand acest grup va prezenta un program bine definit de obiceiuri si dansuri populare românesti pe una din scenele festivalurilor de profil din zona noastra. O alta mandrie a mea va fi sa-mi vad si proprii copii dansand in acest grup, am doi baieti de 9 si respectiv12 ani, in prezent nelipsiti de la fiecare repetitive de vineri seara!
Mara Circiu: Care sunt planurile tale de viitor in legatura cu aceasta formatie de dansuri?
Marian State: Telul meu este acela de a forma un grup de copii care sa reprezinte cu succes comunitatea românesca la festivalurile de profil folcloric din SUA.
Mara Circiu: O invitatie adresata cititorilor nostri...
Marian State: Imi doresc ca formatia “Ghiocelul” sa aiba cat mai multi dansatori de toate varstele si sper totodata ca acest grup sa devina o componenta culturala, artistica si sociala importanta a comunitatii românesti din Georgia, SUA. Ca o paranteza, parintii copiilor si nu numai (toate persoanele adulte) care vor sa faca miscare in ritm de dans românesc, aromân, grecesc, s.a., va informez ca dupa repetitia copiilor, incepand cu ora 8:30 p.m., avem un curs de dans exclusive pentru adulti, deci va invitam (oficial) la dans! Pentru mai multe informatii, ma puteti contacta pe adresa [email protected]. In incheiere, as vrea sa multumesc d-lui Adi Hrihorisan ptr sprijinul dansului in obtinerea salii mai sus mentionata si in mod special Consiliului de Administratie al Bisericii Sf. Mary of Egypt care a inteles si sprijinit initiativa noastra si ne-a acceptat in aceasta sala. In numele formatiei “Ghiocelul”, va invitam la dans, de la mic la mare!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News