Paștele Catolic și Paștele Ortodox, în aceeași zi în 2025. Pr. prof. dr. Wilhelm Dancă: În Biserica ortodoxă sunt mai multe biserici, este divizată
În 2025, am putea petrece Paștele Catolic în aceeași zi cu Paștele Ortodox. Propunerea este văzută și cu bucurie, și cu scepticism.
Pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, decanul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică, Universitatea din Bucureşti, membru corespondent al Academiei Române, a afirmat joi că există ”o preocupare” la nivelul Bisericii Catolice şi a Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol de a lua în discuţie, în anul 2025, stabilirea unei date comune pentru celebrarea Paştelui.
"Există o preocupare la nivelul Bisericii Catolice şi a Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol ca în anul 2025, când se împlinesc 1.700 de ani de la Conciliul de la Niceea şi atunci Paştele va fi odată, pe 20 aprilie - aşa s-a întâmplat să fie odată - se va discuta în acel an jubiliar despre o posibilă identificare a unei date comune pentru celebrarea Paştelui", a declarat pr. prof. dr. Wilhelm Dancă pentru Agerpres.
”Nu pot să vă ascund bucuria de a se ajunge aici”
El a arătat că ideea stabilirii comune a Paştelui pentru creştinii romano-catolici şi ortodocşi provoacă reacţii de bucurie sau scepticism.
”După cum remarcă unii dintre cei ce studiază dialogul bilateral dintre Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă, nu pot să vă ascund bucuria de a se ajunge aici a unora, pe de-o parte, şi apoi, oarecum, scepticismul altora, pentru că Biserica Ortodoxă este divizată în momentul de faţă şi din alte puncte de vedere nu doar cât priveşte calendarul, pentru că deja în Biserica ortodoxă sunt mai multe biserici care celebrează după ritul neîndreptat, după ritul îndreptat şi vechi ş.a.m.d.", a susţinut preotul.
”Există deci o speranţă. Şi ar trebui să facem în aşa fel ca ea să nu moară”
Există o speranţă, a completat Dancă, o "aşteptare încrezătoare din partea Bisericii Catolice", ca un prim pas să se facă în anul 2025 împreună cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu de la Constantinopol.
"Asta pot să vă spun din discuţiile avute cu persoane din Vatican sau din lecturile pe care le-am făcut în ultima vreme cu privire la această chestiune. Există deci o speranţă. Şi ar trebui să facem în aşa fel ca ea să nu moară", a încheiat profesorul Wilhelm Dancă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News