”Nu ne putem permite mai mult”. Prof. Mircea Coșea: Ajungem să mâncăm pe datorie. Semnal de alarmă
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Digitalizarea Romaniei, prioritate ZERO! Editia a II-a
Digitalizarea Romaniei, prioritate ZERO! Editia a II-a
Profesorul Mircea Coșea a transmis mai multe semnale de alarmă pentru România. 

Profesorul de economie Mircea Coşea a explicat, în cadrul dezbaterii "Digitalizarea Romaniei, prioritate ZERO! Editia a II-a", organizată de DC MEDIA GROUP, ce mişcări trebuie să facă România pentru a se moderniza. 

"Nu cred că trebuie să facem greşeala de a limita această reformă a digitalizării doar la debirocratizare. Ăsta este un element simplu, pe care alte ţări deja l-au parcurs. Prin digitalizare, România trebuie să facă un pas spre modernizare. România nu este o economie şi o ţară modernă, o spun cu toată răspunderea. România este o ţară care se bazează pe stadiul doi sau trei al Revoluţiei Industriale, suntem dependenţi de câteva ţări prin contractele pe care le primim şi cam atât. Iar faptul că avem o producţie agricolă printre primele din Europa nu are importanţă, pentru că noi exportăm grâu şi importăm pâine.

Revoluţia digitală înseamnă o schimbare de mentalitate, o înţelegere a faptului că lumea se schimbă, lucru pe care România încă nu l-a înţeles peste tot. Nu trebuie să ne mulţumim cu faptul că avem trei spitale în plus sau câţiva kilometri de autostradă. Trebuie să le avem şi pe astea, pentru că am rămas ultimii din Europa, dar trebuie să facem şi pasul spre altceva. 

În acest an, bugetul este într-o stare critică, banii sunt foarte puţini. Dar există alte posibilităţi, există acest PNRR. Ori la punctul doi este digitalizarea! Apoi, trebuie să ne gândim că există posibilitatea parteneriatelor public-private. Lucrul ăsta este o lozincă pe care noi o vehiculăm de foarte mulţi ani de zile, dar ea poate lucra nu doar la autostrăzi, ci şi la digitalizare. În al treilea rând, digitalizarea în România înseamnă contracte cu cei care deţin această tehnologie, contracte în care trebuie să ţinem cont de ce are România azi. O spun iar cu răspundere, România e o ţară săracă şi trebuie să se axeze pe eficienţă. Trebuie să cumpărăm ce este eficient, lăsând la o parte nişte ambiţii politice şi geopolitice. Nu ne putem permite mai mult", a declarat Mircea Coşea pentru DC NEWS. 

Greşelile făcute de România

"Apar şi lucruri care pot duce la greşeli. Punem carul înaintea boilor. S-a decis ca pensiile să se dea doar pe card, dar noi nu avem infrastructură în teritoriu pentru accesarea acestor carduri şi a pensiilor. Lucrurile trebuie puse în ordine. Este important ca necesitatea să fie înţeleasă.

România are câteva elemente în faţă, elemente care îi vor determina viitorul. În primul rând vorbim de agricultură, care se face şi digitalizat. Agricultura României, meteodependentă şi înapoiată, va avea mult de câştigat dacă va fi digitalizată în domeniile în care se poate. 

În al doilea rând, România trebuie să aibă o balanţă comercială ridicată, pentru că altfel ajungem să depindem în permanenţă de alţii şi să mâncăm pe datorie. 

În al treilea rând, trebuie să scoatem politica din economie. Nu se poate face radical, dar trebuie să existe un consens al clasei politice în legătură cu câteva lucruri prioritare pentru România, care nu sunt posibil de făcut într-un mandat, şi aici intră şi digitalizarea", a mai spus specialistul.

Semnalul care reiese din dezbatere 

"Dezbaterea aceasta trage un semnal de alarmă, aducând în faţa opiniei publice pe cei mai importanţi conducători ai economiei şi ai societăţii, s-a arătat că, pe lângă alte lucruri despre care discutăm în fiecare zi, de la măşti şi fel de fel de lucru de zi cu zi, există şi lucruri de importanţă capitală, pe care trebuie să le rezolve ei. Iar noi, poporul, ne-am bucura foarte mult dacă am vedea că se gândesc şi la viitor. Trebuie să facem nişte proiecte importante. Ori asta înseamnă o elită a clasei politice care să înţeleagă interesele României de azi. Ele sunt multe, de la rachete la alocaţii pentru copii. Dar sunt nişte linii pe care trebuie să le urmăm ca să nu ieşim din rândul lumii civilizate. Pentru că momentan suntem la coada Europei", a concluzionat Mircea Coşea. 

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel