Partidul Jobbik din Ungaria vrea referendum privind apartenența țării la UE
Partidul Jobbik vrea să inițieze un referendum privind apartenența Ungariei la Uniunea Europeană.
După o mișcare similară a Partidului Socialist de opoziție, Jobbik, partid de extremă dreaptă din Ungaria, vrea și el să lanseze un referendum privind apartenența țării la UE, a anunțat luni președintele partidului, Márton Gyöngyösi.
Gyöngyösi a spus că dorește să se asigure că parlamentul nu poate lua o decizie care ar putea duce la retragerea Ungariei din Uniunea Europeană (UE).
La conferința de presă susținută înainte de depunerea inițiativei, liderul Jobbik a spus că constituția țării interzice organizarea unui referendum pe o problemă care implică obligații care decurg din tratatele internaționale, în timp ce guvernul poate scoate oricând țara din UE cu două-treimi majoritate parlamentară.
„Într-o problemă de o asemenea importanță nu poate fi evitată voința poporului, care poate fi exprimată doar printr-un referendum”, a spus el, indicând că inițiativa sa va solicita părerea cetățenilor dacă sunt de acord că „parlamentul ar trebui sau nu să susțină o propunere sau o moțiune care ar putea duce la retragerea Ungariei din Uniune.”
Jobbik sprijină inițiativa
Politicianul a explicat că a depus inițiativa pe persoană fizică din motive tehnice, deoarece nu și-a înregistrat încă alegerea ca lider de partid în instanță. Cu toate acestea, președinția Jobbik sprijină mișcarea.
Într-o mișcare similară, István Ujhelyi, un europarlamentar al Partidului Socialist de opoziție (MSZP) a anunțat anterior pe pagina sa de Facebook că va iniția un referendum pentru a consolida aderarea țării la UE.
„Voi înainta oficial comisiei electorale competente întrebarea discutată cu avocații, și anume: „Sunteți de acord cu crearea de către parlament a unei legi privind angajamentul Ungariei de aderare la Uniunea Europeană?””
Planul de referendum al socialiștilor a fost respins de tabăra opoziției. Potrivit președintelui Momentum, Ferenc Gelencsér, și a reprezentantului partidului în Parlamentul European, Katalin Cseh, „este complet inutil să inițiem un referendum privind aderarea Ungariei la UE”.
Gelencsér a afirmat că „Ungaria este membru cu drepturi depline al UE. A arunca problema acestei relații de membru în centrul agendei arenei politice și a face din acesta subiectul unei dezbateri reale, cu mize mari, este mai mult decât o crimă, este o mare greșeală.”
Katalin Cseh a adăugat pe pagina sa de socializare: „Suntem membri și vrem să rămânem așa – chiar și majoritatea alegătorilor Fidesz”.
Ungaria a organizat un referendum cu privire la apartenența sa la UE în aprilie 2013, moment în care 83,76% erau în favoarea rămânerii în comunitate. Ungaria a aderat la UE la 1 mai 2004, alături de alți nouă candidați, inclusiv Cehia, Slovacia și Polonia, conform RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News