Parlamentul Ungariei prelungeşte până la 1 noiembrie starea de urgenţă pe motivul războiului din Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Parlamentul Ungariei prelungeşte până la 1 noiembrie starea de urgenţă pe motivul războiului din Ucraina
Parlamentul Ungariei prelungeşte până la 1 noiembrie starea de urgenţă pe motivul războiului din Ucraina
Parlamentul ungar a votat miercuri prelungirea până la 1 noiembrie a stării de urgenţă instituite din cauza războiului din Ucraina, transmite MTI.

Legea privind ordinea juridică specială, extinsă pentru a include situaţiile de catastrofă umanitară sau război într-o ţară vecină cu Ungaria, a fost aprobată cu prioritate, cu 116 voturi pentru şi 43 împotrivă. Scopul său este să pună la dispoziţia guvernului toate instrumentele necesare pentru a ajuta persoane refugiate din cauza războiului şi a proteja ţara de efectele economice nefavorabile ale conflictului, precizează MTI.

Pe 24 mai, prim-ministrul Viktor Oban a anunţat că guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină. Vorbind la câteva ore după ce parlamentul amendase Constituţia stabilind că o astfel măsură poată fi luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru 'Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei'.

Citește și - Viktor Orban a scăpat de pericolul unei 'bombe atomice' lansate asupra economiei Ungariei. Derogare pentru petrolul rusesc livrat prin oleoduct

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a salutat marţi acordul între statele Uniunii Europene ce prevede o derogare pentru petrolul livrat prin oleoduct, permiţând astfel ţării sale să primească în continuare petrol ieftin din Rusia, transmite AFP.

Liderul naţionalist bloca de câteva săptămâni proiectul de embargou european, vorbind despre pericolul unei 'bombe atomice' lansate asupra economiei ungare.

În cele din urmă, pentru a ridica vetoul Budapestei, şefii de stat şi de guvern reuniţi în summit luni la Bruxelles au limitat stoparea importurilor la petrolul rusesc transportat cu vaporul, adică două treimi din achiziţiile europene.

'Familiile pot dormi liniştite, am reuşit să evităm ideea cea mai înspăimântătoare', a reacţionat Orban într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook. Un embargou total 'ar fi fost de nesuportat pentru noi (...) dar am reuşit să îl evităm', a salutat el.

Ungaria depinde în proporţie de 65% pentru consumul său de petrol de livrările prin oleoductul rus Drujba



Ungaria, ţară fără ieşire la mare, depinde în proporţie de 65% pentru consumul său de petrol de livrările prin oleoductul rus Drujba. Budapesta s-a opus propunerii iniţiale a unui embargou, cerând să beneficieze de o amânare de cel puţin patru luni pentru a-l pune în aplicare şi de 800 milioane de euro în finanţări europene pentru a-şi adapta infrastructurile.

În condiţiile în care Germania şi Polonia s-au angajat să stopeze importurile prin oleoductul Drujba, în total 90% din exporturile de petrol din Rusia spre UE vor înceta până la sfârşitul anului, afirmă şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Extinderea embargoului la livrările prin oleoduct va fi discutată 'de îndată ce va fi posibil', fără să fi fost fixată o dată limită.

Embargoul asupra petrolului brut în cele şase luni şi asupra produselor rafinate în cele opt luni, măsura principală a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni contra Rusiei, vizează să epuizeze finanţarea războiului dus de Moscova în Ucraina, notează Agerpres. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel