Parlamentul polonez a votat blocarea restituirii bunurilor confiscate după Al Doilea Război Mondial
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Membrii Parlamentului Poloniei. Foto: Facebook
Membrii Parlamentului Poloniei. Foto: Facebook
Parlamentul Poloniei a aprobat, miercuri, o lege ce împiedică de facto restituirea majorităţii bunurilor confiscate după Al Doilea Război Mondial, atrăgându-şi critici puternice din partea Israelului, informează AFP.

Legea impune o perioadă de prescripţie de 30 de ani pentru revendicarea bunurilor confiscate, în general de către regimul comunist în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial. 'Condamn legislaţia adoptată astăzi de parlamentul polonez, care pătează memoria Holocaustului şi drepturile victimelor sale', a comentat ministrul israelian de externe Yair Lapid.

'Voi continua să mă opun oricărei încercări de rescriere a istoriei. (...) Polonia ştie ce trebuie să facă, să anuleze această lege', a adăugat şeful diplomaţiei israeliene într-un comunicat.

Urmează acum ca preşedintele Andrzej Duda să îşi dea aprobarea finală pentru ca legea să fie aplicată. Apărătorii legii susţin că această lege va pune capăt incertitudinilor legate de drepturile de proprietate şi va elimina problemele recurente legate de fraudă şi corupţie. Cei care se opun legii susţin însă că evreii vor continua să fie dezavantajaţi, deoarece cei care aveau drepturi asupra unor proprietăţi le-au revendicat cu întârziere, dar şi pentru că bunurile au fost confiscate de două ori, mai întâi de naziştii care ocupau Polonia şi ulterior de comunişti.

Vezi și: Polonia a adoptat o lege controversată și criticată privind mass-media

Un total de şase milioane de polonezi, dintre care jumătate evrei, au fost ucişi în timpul celui de-al doilea război mondial. După căderea comunismului, în 1989, Polonia nu a organizat restituirea bunurilor confiscate, aşa cum s-a întâmplat în majoritatea celorlalte ţări din blocul comunist, lăsându-i pe foştii proprietari să acţioneze pe cont propriu, în instanţă.

Statele Unite şi-au exprimat miercuri profunda îngrijorare faţă de adoptarea acestei legi, transmite dpa. Într-o declaraţie, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Polonia are nevoie de o legislaţie cuprinzătoare pentru a rezolva cererile de restituire a proprietăţilor legate de Holocaust şi l-a îndemnat pe preşedintele polonez să nu semneze legea, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel