Cristian Terheş, sancționat pentru că a forțat intrarea în PE fără a avea certificat verde
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Parlamentul European sancţionează şase eurodeputaţi,inclusiv pe Cristian Terheş, pentru refuzul de a prezenta un certificat verde COVID
Parlamentul European sancţionează şase eurodeputaţi,inclusiv pe Cristian Terheş, pentru refuzul de a prezenta un certificat verde COVID
Europarlamentarul român Cristian Terheş a fost sancționat de Parlamentul European pentru a că forțat intrarea în instituție fără să aibă certificat verde. Practic, nu a fost sancționat pentru că nu avea certificat verde, ci pentru că a încercat să intre fără acest act.

Parlamentul European a decis miercuri să suspende diurnele şi să avertizeze şase eurodeputaţi, inclusiv pe europarlamentarul român Cristian Terheş, care a primit de altfel şi cea mai mare sancţiune, deoarece au refuzat să prezinte certificatul verde COVID pentru a avea acces în clădirea legislativului de la Strasbourg, document devenit obligatoriu de la începutul lunii noiembrie, transmite EFE.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunţat sancţiunile la începutul sesiunii plenare de miercuri de la Strasbourg şi a menţionat că, în luarea acestor decizii, s-a ţinut cont de 'caracterul constant' al infracţiunii şi de atingerea adusă reputaţiei Parlamentului European, precum şi de punctele de vedere prezentate de cei afectaţi.

Europarlamentarul Cristian Terheș pierde dreptul de a primi diurnă pe o perioadă de şapte zile

Cea mai mare sancţiune i-a fost impusă europarlamentarului român Cristian Terheş (Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat), parte a Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, care pierde dreptul de a primi diurnă pe o perioadă de şapte zile, în timp ce Christine Anderson (Germania, extrema dreaptă), Stasys Jakeliunas (Lituania, Verzi) şi Mislav Kolakusic (Croaţia, neafiliat) au pierdut dreptul la diurna pentru două zile.

Irlandezii Clare Daly şi Mike Wallace, ambii din Grupul Stângii din Parlamentul European (GUE/NGL), au primit câte un avertisment. 'Încălcarea normelor referitoare la certificatul verde COVID obligatoriu pentru a intra în parlament este un gest grav, nu doar pentru că reprezintă o încălcare a normelor pe care ni le-am impus singuri, ci şi din cauza riscului la adresa sănătăţii tuturor', a avertizat Sassoli la începerea sesiunii parlamentare.

Europarlamentarii sancționați spun că, prin impunerea certificatului verde COVID, sunt încălcate drepturile europarlamentarilor de a-şi desfăşura mandatul în mod liber

Câţiva dintre europarlamentarii sancţionaţi s-au opus făţiş obligaţiei de a prezenta certificatul verde COVID pentru a putea intra în clădirea legislativului european încă dinainte de intrarea în vigoare a acestei norme, în noiembrie. Ei au susţinut că, prin impunerea certificatului verde COVID, sunt încălcate drepturile europarlamentarilor de a-şi desfăşura mandatul în mod liber.

Legislativul european a decis să aplice această măsură în perspectiva întoarcerii la normalitate a activităţii parlamentare (în situaţii precum voturile în hemiciclu pentru care este nevoie de prezenţa fizică, suspendate în timpul pandemiei, nu se poate garanta păstrarea distanţei de siguranţă) şi ca urmare a afluenţei uriaşe de persoane din diverse ţări, cu rate de vaccinare diferite, care se deplasează în diverse regiuni şi apoi circulă zilnic pe culoarele PE din Strasbourg, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel