Data actualizării:
Data publicării:

Parlamentul European, dezbatere 15 aprilie: Statul de drept din România - live video

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Politica
WhatsApp
Parlamentul European
Parlamentul European
Eurodeputaţii dezbat, luni, în jurul orei 19.30, alături de Comisia Europeană, situaţia respectării principiilor statului de drept în România. 

Update: Au început dezbaterile. Principalele declaraţii: 

Vera Jourova: Comisia nu interferează în cazurile punctuale din România, spun asta ca răspuns la afirmaţiile doamnei Grapini. (...) În privinţa MCV mi-a părut bine să văd că reformele merg în calea cea bună. O justiţie independentă se creează în zeci şi zeci de ani, dar toate acestea pot fi distruse peste noapte iar asta nu-şi doreşte Comisia să se întâmple în România. Vrem să ajutăm România.

Mircea Diaconu: Mi-e greu să înţeleg cum putem vorbi despre ceva care nu definit. (...) Aici e doar zgomot. În România nu e stat de drept pentru că nu a apucat să fie, aşa că e mult de lucru acolo. 

Norica Nicolai: E o dezbatere fără niciun fel de substanţă. Dacă aţi fi avut minima decenţă să verificaţi ce s-a întâmplat în România aţi fi văzut că nu am adoptat nicio lege. Acest stil de comportament îndepărteză cetăţeanul de Europa. 

Andi Cristea: Obiectivul partidului meu e consolidarea proiectului european şi eliminarea standardelor duble. 

Maria Grapini: Stimate coleg (n.r. - Siegfred Muresan), aţi afirmat că s-au modificat peste noapte legi în domeniul justiţiei. Puteţi da un alt exemplu în afara celei modificate peste noapte de Cioloş şi Prună? 

Siegfred Mureşan: România e o ţară pro-europeană. De doi ani sute de mii de oameni ies în stradă pentru a apăra valorile europene. Oamenii politici nu au dreptul să modifice legi în favoarea propriei persoane. (...) Guvernul României are datoria să asculte de popor. Preşedintele Klaus Iohannis a convocat un referendum în care românii să spună ce-şi doresc în materie de justiţie. Rog Comisia Europeană să fie alături de România în această luptă.

Maria Grapini: E un eşec această dezbatere, suntem 20 de persoane. Liderii, criticii la adresa României sunt laşi. (...) Pe cine apăraţi? România nu e Kovesi ci e formată din 20 de milioane de oameni pe care vă rog să-i trataţi cu respect!

Cristian Preda: Regimul de la Bucureşti nu mai e un stat de drept pentru că majoritatea la guvernare face exact ceea ce domnul Nica descria: presiune enormă asupra procurorilor şi judecătorilor pentru a-i obliga să revină asupra deciziilor, să nu urmărească fapte de corupţie. 

Renate Weber: În urmă cu câteva săptămâni, lideri ai acestui PE au cerut autorităţilor din România să oprească o investigaţie împotriva unui cetăţean român căruia îi fuseseră respectate toate drepturile. (...) E timpul să încetaţi cu standardele duble. 

Dan Nica: Suntem nevoiţi să spunem care este adevărul şi să combatem lucrurile mincinoase care s-au spus aici. Stat de drept care să nu respecte drepturile cetăţenilor nu există. De 2 ani au început să apară dezvăluiri despre protocoale iar românii au aflat cu spaimă că acestea au existat şi au condus la abuzuri. (...) Românii urăsc dublul standard. Românii nu sunt primiţi în Schengen deşi îndeplinesc din 2011 condiţiile. 80% dintre români spun că sunt inadmisibile abuzurile din justiţie. (...) Românii vor să fie trataţi ca parteneri egali, cetăţeni ai UE. 

Monica Macovei: Un grup de politicieni corupţi condus de condamnatul Dragnea a luat ţara în mână şi dă cu ea de pământ. (...) Distrug inima democraţiei pentru ca ei, politicieni corupţi, să scape de justiţie. (...) Ieşim în stradă de peste 2 ani. Suntem gazaţi, bătuţi, împuşcaţi cu gloanţe de cauciuc. (...) Vă rugăm să ajutaţi România pentru că, sub aparenţa democraţiei, România trăieşte o dictatură criminală. (...) Vrem în Europa.

Vera Jourova: Evoluţiile din România au dus la preocupări în legătură cu o incompatibilitate cu dreptul european. Situaţia legată de numirea viitorului procuror şef nu a facilitat lucrurile. (...) Orice acţiuni trebuie să fie compatibile cu dreptul european şi obligaţiile internaţionale şi cu recomandările din MCV. (...) În ceea ce priveşte numirile de procurori de nivel înalt, în mod regulat echilibrele nu au fost respectate. Procedurile sunt controversate, când vine vorba de procurorul general şi procurorul şef DNA. (...) Toate aceste elemente ne suscită îngrijorări. Situaţia din România e extrem de volatilă. Comisia cere României să poarte aceste consultări, să ajungă cât mai aproape de un conses şi să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi MCV. 


Ştirea iniţială: Dezbaterea a fost introdusă pe agendă în urma şedinţei Conferinţei Preşedinţilor de joi la solicitarea grupului PPE din PE, care îşi motivează demersul prin campania dusă de statul român împotriva candidatului favorit al PE pentru funcţia de procuror-şef european, Laura Codruţa Kovesi, despre care menţionează într-un comunicat că este "inacceptabilă într-un stat membru UE". DC News  transmite dezbaterile în cadrul acestui articol. 

În noiembrie anul trecut, Parlamentul European şi-a exprimat preocuparea cu privire la recentele schimbări din sistemul judiciar, avertizând că ar putea pune în pericol separarea puterilor şi ar submina lupta împotriva corupţiei. Eurodeputaţii vor evalua acum în plen evoluţia situaţiei din România în ultimele luni. Procedura dezbaterii este de Declaraţie a Comisiei Europene şi nu va fi urmată de adoptarea unei rezoluţii, precizează Agerpres. 

Timmermans, mesaj pentru Guvernul României

”România trebuie să revină urgent la o reformă corectă și să se abțină de la orice măsuri care ar duce la un regres a măsurilor din ultimilor ani. Avertizez Guvernul român să nu ia măsuri care afectează sistemul judiciar și să creeze impunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse pentru corupție. Am avut mai multe discuții cu premierul Dăncilă, am cerut rezultate cât mai urgent. I-am arătat că avem nevoie de acțiuni concrete, cât mai curând, din partea României”, a declarat, recent, prim-vicepreședintele Frans Timmermans, citat de caleaeuropeană.ro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel