Parlamentul European a aprobat prelungirea certificatului verde până pe 30 iunie 2023
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Parlamentul European a aprobat prelungirea certificatului verde până pe 30 iunie 2023 / Fotografie creată de Nataliya Vaitkevich, de la Pexels
Parlamentul European a aprobat prelungirea certificatului verde până pe 30 iunie 2023 / Fotografie creată de Nataliya Vaitkevich, de la Pexels
Parlamentul European (PE) a aprobat joi prelungirea cu un an, până la 30 iunie 2023, a posibilităţii folosirii certificatului digital COVID-19 (certificatul verde), pentru evitarea restricţiilor asupra liberei circulaţii în UE ce ar putea rezulta în urma răspândirii noilor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, relatează agenţia EFE. 

Regulamentul care este acum în vigoare urma să expire săptămâna viitoare, pe 30 iunie 2022, iar prelungirea adoptată de PE mai rămâne să fie validată doar de Consiliul UE. Certificatul verde atestă vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau efectuarea unui test PCR negativ recent.

Regulile aprobate de PE stabilesc că statele membre ale UE nu trebuie să restrângă în mod disproporţionat sau discriminatoriu libera circulaţie a titularilor certificatului COVID-19.

Comisia Europeană urmează să evalueze înainte de sfârşitul anului impactul acestui certificat asupra liberei circulaţii şi drepturilor fundamentale, iar în funcţie de concluziile acestei evaluări şi de evoluţia situaţiei epidemiologice va decide dacă propune încă o prelungire a posibilităţii utilizării certificatului.

Citește și - Românii vor putea intra în Bulgaria FĂRĂ certificat verde. Grecia ia în considerare această măsură

Începând cu 13 aprilie, persoanele care sosesc în Bulgaria din Macedonia de Nord, Turcia, România, Serbia, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Israel şi Egipt nu vor mai trebui să prezinte un certificat european valid privind COVID-19 care să ateste vaccinarea sau trecerea prin boală.

Un ordin în acest sens a fost emis de ministrul Sănătăţii, Asena Serbezova, potrivit unui comunicat de presă al ministerului.

Bulgaria – una dintre țările cu cea mai mică rată de vaccinare anti-COVID – va renunţa, din 20 martie, la obligativitatea certificatului verde COVID care permite accesul la mall, la restaurant și în alte spații publice, a anunțat premierul Kiril Petkov, citat de Reuters.

Personalul NATO care participă la sesiuni internaţionale de pregătire şi contingente multinaţionale, precum şi civilii care îi însoţesc, nu vor trebui să prezinte un certificat care să ateste vaccinarea sau trecerea prin boală, indiferent de ţara din care vin, potrivit Romania TV.

Grecia ridică restricţiile pentru COVID-19 pe durata sezonului turistic estival

Grecia a anunţat, miercuri, că restricţiile anti-COVID, precum purtarea măştilor sanitare în spaţiile închise şi certificatele COVID-10, vor fi ridicate pe toată durata perioadei turistice estivale, iar autorităţile vor lua în considerare reintroducerea acestora în septembrie, relatează Reuters.

Ministrul grec al Sănătăţii, Thanos Plevris, a declarat că decizia de a relaxa restricţiile se bazează pe datele epidemiologice şi pe sugestiile experţilor. 

Vezi aici mai multe aici: LIBER la VACANȚĂ în GRECIA. Ridică restricțiile COVID pentru sezonul turistic de vară!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel