Parlamentarii britanici solicită schimbarea politicilor OMS în privința țigărilor electronice
Data publicării:
Autor: Editor Team
WhatsApp
Foto: Thorn Yang - Pexels
Foto: Thorn Yang - Pexels
Grupul Parlamentar Britanic privind țigările electronice, format atât din membri ai conservatorilor, cât și ai laburiștilor, a solicitat guvernului din Regatul Unit să își exprime opoziția față de politicile prohibitive ale Organizației Mondiale a Sănătății împotriva țigărilor electronice și ale altor alternative la fumat, cu ocazia Conferinței Părților (COP9) a Convenției-Cadru Privind Controlul Tutunului (Framework Convention on Tobacco Control - FCTC), care va avea loc în luna noiembrie a acestui an.

Apelul parlamentarilor britanici este rezultatul unei anchete de 4 luni în legătură cu modul de lucru și mesajele publice eronate transmise de Secretariatul FCTC și în special cu lipsa unui proces decizional care să fie bazat pe dovezi științifice. Această anchetă a fost declanșată ca urmare a luărilor repetate de poziție ale OMS care îndeamnă statele să introducă noi interdicții la adresa țigărilor electronice.

Grupul Parlamentar denunță astfel intențiile OMS, din poziția de reprezentanți ai unui stat care a integrat cu succes țigările electronice în politicile de combatere a fumatului. Aceasta a dus la scăderea prevalenței fumatului în Marea Britanie la 12% în 2020, o scădere-record cu 5 procente față de 2017. Pentru comparație, prevalența fumatului în Uniunea Europeană a scăzut cu doar 3 procente în aceeași perioadă, iar media este astăzi la 23%.

"În România, unde politicile de combatere a fumatului au devenit apanajul unor organizații neguvernamentale care stabilesc agenda publică în locul autorităților și unde datele științifice acceptate de experții internaționali sunt ignorate, numărul fumătorilor a crescut în ultimii 3 ani cu 2 procente, astfel că astăzi 30% din populația țării fumează. Reamintim că țigările electronice sunt reglementate în România aproape la fel de strict ca țigările, o politică legislativă care privează fumătorii de accesul la alternative mai puțin nocive la fumat", subliniază Asociaţia Industriei de Vaping.

***

Tranziția de la fumat la dispozitivele electronice este promovată în Regatul Unit ca o alegere pozitivă pentru orice fumător în condițiile în care, conform unui studiu de amploare făcut de Public Health England, agenția de sănătate publică a guvernului britanic, vapatul este cu cel puțin 95% mai puțin nociv decât fumatul. În aceste condiții, Grupul Parlamentar format din membri ai Camerei Comunei și ai Camerei Lorzilor dorește să se asigure că recomandările OMS vor fi elaborate pentru a evita efecte negative pentru milioane de fumători din Marea Britanie și Europa.

Acest lucru poate fi realizat luând în considerare dovezile științifice concludente și exemplele de bune practici din statele cu politici echilibrate legate de țigările electronice, precum Marea Britanie. Membrii Grupului Parlamentar solicită guvernului britanic, prin intermediul raportului lansat în urma anchetei, să ia în considerare 'scăderea dramatică a finanțării' oferită OMS dacă abordarea sa referitoare la Convenția-cadru privind controlul tutunului nu va lua în calcul succesele înregistrate de politicile britanice, mult mai favorabile vapatului.

Principalele recomandări ale Raportului sunt:


- respectarea de către OMS a faptul că la baza tratatului FCTC se află principiul de reducere a riscului (harm reduction), adică renunțarea la pedepsirea consumatorului prin politici de tipul ”quit or die”, și asigurarea accesului fumătorilor la alternative mai puțin nocive (țigarete electronice, produse din tutun care nu arde, snus).

- respingerea oricărei decizii de interzicere a țigărilor electronice sau a oricăror alte alternative la fumat.

- crearea unui Comitet de Lucru în cadrul Secretariatului FCTC care să ia în calcul dovezile științifice și cercetările referitoare la noile tehnologii din domeniu.

- Participarea la lucrările COP 9 a unei delegații cuprinzătoare, formate din experți în reducerea riscului si consumatori alături de autoritațile responsabile, astfel încât să se asigure transparență în luarea deciziilor. În prezent lucrările se desfășoară netransparent, deciziile fiind luate în totală izolare.

Poziția luată de Grupul Parlamentar dintr-o țară-lider mondial în domeniul reducerii consumului de tutun este cea mai puternică reacție de până acum la adresa politicilor prohibitive ale OMS în privința țigărilor electronice, total contrare dovezilor științifice existente. Considerăm că aceste recomandări sunt aplicabile și în cazul României și solicităm autorităților române să le ia în considerare nu numai în pregătirea participării delegației naționale la COP 9, dar și în orice proces de reglementare a țigărilor electronice și altor alternative la fumat.

Asociația Industriei de Vaping (AIV) reunește unele dintre cele mai importante companii de pe piața de vapat din România – producători, distribuitori, specialiști – cu scopul de a reprezenta acest sector de activitate în relația cu autoritățile statului și opinia publică din România. AIV operează independent de piața de tabac, sau de farma si dorește să devină un veritabil partener al instituțiilor statului cu atribuții în zona de sănătate publică și să contribuie la o
schimbare in bine pentru fumătorii din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel